Delegacija EU u BiH osudila Kordićevu izjavu: Žalostan nedostatak srama i empatije

Delegacija EU u BiH osudila Kordićevu izjavu: Žalostan nedostatak srama i empatije


Sramotna izjava Darija Kordića da ne žali zbog svojih postupaka tokom rata 1992.-95., pokazuje žalosan nedostatak srama i empatije prema svima onima koje su snage na čijem je čelu tih godina bio ubijale – stav je Delegacije Evropske unije u BiH povodom snimka koji se pojavio u javnosti na kojem Kordić poručuje kako bi “sve ponovio”.

Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog sramnog komentara Darija Kordića

“Sramotna izjava Darija Kordića da ne žali zbog svojih postupaka tokom rata 1992.-95., pokazuje žalostan nedostatak srama i empatije prema svima onima koje su, snage na čijem je čelu tih godina bio, ubijale. Ratni zločini nad nedužnim civilima zbog kojih je Kordić bio u zatvoru iscrpno su dokumentirani i sudski dokazani. To su utvrđene činjenice”, stoji u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Dodali su da da su njegovi komentari produbili traume svih onih koji su bili žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

“Umjesto razmišljanja o životima koje su njegovi postupci uništili i posljedicama za porodice njegovih žrtava, odlučio je davati neumjesne komentare koji veličaju njegova djela i produžavaju traume svih koji su bili pogođeni ratom. Ovakvi komentari drže Bosnu i Hercegovinu zarobljenu nasljeđem svoje prošlosti i trebali bi ih temeljito osuditi svi oni koji su opredijeljeni za istinu, pravdu i istinsko pomirenje”, zaključuju iz Delegacije EU u BiH.

Dario Kordić, katil 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija