Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku, vraćeni s granice

Delgaciji Vojske Srbije, koju čine stariješine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, danas je zabranjen ulazak u Hrvatsku, prenose srbijanski mediji.

Oni su, kako navode, trebali prisustvovati obilježavanju dana Jasenovačkih novomučenika, a njihova posjeta je bila najavljena. Delegacija srbijanske vojske je zaustavljena, zadržana i pretresena na na graničnom prijelazu Batrovci – Bajakovo.

Iz Ministarstva odbrane Srbije je saopćeno kako su u prtljagu bile službene uniforme, što je potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, međutim, hrvatski carinici, kako se navodi, delegaciju obavijestili kako ih ne mogu nositi.

Navodno su članovi Vojske Srbije bili spremni ostaviti uniforme, i nastaviti put u civilu, kada im je saopćeno kako to nije jedini razlog za zadržavaje i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

Delegaciji je izdata zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu te uvjete boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79