Delić najavio: 700.000 KM centrima za socijalni rad

Foto: Facebook

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, donio je odluku o raspodjeli 700.000 KM iz budžeta Federacije BiH za podršku centrima za socijalni rad.

Ova sredstva su namijenjena jačanju kadrovskih kapaciteta centara, što predstavlja prvi put da se takva podrška pruža s nivoa Federacije.

“Jačanje kapaciteta centara za socijalni rad je od izuzetne važnosti za poboljšanje kvaliteta socijalnih usluga. Ove godine, po prvi put, uveden je ovaj vid podrške centrima za socijalni rad sa nivoa Federacije, čime se nastoji osigurati efikasnija provedba zakona i pružanje pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva,” kazao je ministar Delić.

Sredstva će se koristiti za sufinansiranje zapošljavanja stručnog kadra na neodređeno vrijeme, radnog angažmana na određeno vrijeme (ugovori o privremenim ili povremenim poslovima, ugovori o djelu), te dodatke na plaću za prekovremeni rad stručnog kadra koji se bavi upravnim rješavanjem prava utvrđenih federalnim propisima.

Pravo na ova sredstva imaju centri za socijalni rad koji su samostalna pravna lica i nadležni prvostepeni organi u provedbi postupaka prema Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, Zakonu o roditeljima njegovateljima, te Zakonu o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH.

Od centara kojima su odobrena sredstva traži se da u roku od 15 dana dostave izjavu o načinu utroška sredstava Ministarstvu, uključujući relevantne podatke i dokumentaciju o radnom angažmanu podržanom odobrenim sredstvima. Nakon toga, zaključit će se pojedinačni ugovori.

Uvrštavanje ove podrške u budžet Ministarstva i njena realizacija predstavljaju značajan korak ka unaprjeđenju socijalne zaštite u Federaciji BiH, osiguravajući adekvatne resurse i stručne kadrove za rad s najosjetljivijim kategorijama stanovništva, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Raspodjela sredstava provodi se u okviru Segmenta 2 Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za provođenje federalnih zakona socijalne zaštite, dječije zaštite i osoba s invaliditetom.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79