Delić: Uređivanje PIO oblasti ne tiče se samo penzionera, nego i svih nas koji ćemo za nekoliko godina biti u istoj situaciji

Federalni ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić sa saradnicima posjetio je danas Savez udruženja penzionera/umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o problemima ove populacije.

 

Delić je na početku sastanka sa predstavnicima Saveza penzionera istaknuo da je cilj ovog susreta je saslušati ih, te temeljitije se upoznati s problemima i prijedlozima koji će dovesti do dugoročnijih i kvalitetnijih rješenja i poboljšanja standarda života populacije u trećoj životnoj dobi.

“I prije nego sam preuzeo dužnost ministra za rad i socijalnu politiku upoznao sam se detaljnije sa izazovima sa kojima se susreću penzioneri, obzirom da sam i u predizbronoj kampanji bio nosilac liste koalicije Povjerenje koju je činila i Stranka penzionera/umirovljenika. U tom periodu sam već imao jasnu predstavu i jasno opredjeljenje da budem ruka podrške penzionerima, koji osim što su jedna od najbrojnijih skupina stanovništva Federacije sa izraženim niskim standardom života, predstavljaju i ozbiljnog partnera koji umnogome može doprinijeti u pronalaženju najboljih rješenja za uređenje PIO oblasti. Kako stariji imaju običaj reći, oni su bili na našem mjestu, mi na njihovom tek treba da budemo i dugoročno gledajući uređivanje PIO oblasti ne tiče se samo penzionera u ovom trenutku nego i svih nas koji ćemo za nekoliko godina također biti u istoj situaciji“, izjavio je nakon sastanka Delić.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza penzionera/umirovljenika FBiH Redžo Mehić upoznao je ministra sa Savezom, članstvom i aktivnostima, te zahtjevima penzionera i prijedlozima za njihovo rješavanje.

“Ministrov dolazak danas nama u posjetu je prva posjeta ovog tipa nama u Savezu. To je nama pokazatelj da se ministar Delić namjerava baviti svojim poslom i ulijeva nam nadu u bolje sutra. Mi smo pratili njegov mandat u privredi i svjedoci smo njegovih inventivnosti u tom resoru i očekujemo to znanje i energiju i na federalnom nivou. Drago nam je što vidimo nakon ovog sastanka da je ministar svjestan situacije u kojoj žive penzioneri i vidimo volju i želju za saradnju i zajednički rad na pronalaženju najboljih rješenja“, istakao je predsjednik Saveza Mehić.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo i o neodrživosti trenutnog srazmjera radnika i penzionera koji je daleko najniži ikad, boljim radnim mjestima i plaćama kako bi se mladi zadržali u ovoj zemlji, kao i pravednijem odnosu prema uplatama doprinosa radnicima, što bi sve zajedno doprinijelo ostanak mladih u zemlji, sigurnije punjenje penzionog fonda i samim tim i bolje i sigurnije penzije budućim generacijama.

Predstavnici Saveza iznijeli su i niz prijedloga za sistemsko rješavanje nagomilanih problema, te volju da budu aktivni sudionici u predlaganju izmjena u Zakonu o PIO.

Zajednički stav je da je Zakon dobar i da se zajedničkim naporima može dodatno urediti, u smislu da se daju tačne smjernice koje će njegovu implementaciju učiniti praktičnijom i provodljivijom.

Predstavnici Saveza istakli su i da je jedan od većih problema veliki broj penzionera koji primaju srazmjernu penziju koja je niža i od najniže penzije.

„Zakonodavac nije vodio računa da imamo 76.000 penzionera koji imaju srazmjerne penzije. To su penzije niže od najnižih i to je nama zaostavština prethodnog državnog uređenja koje moramo rješavati sa bivšim republikama. A osim toga, neophodno je uvesti i gradaciju po zanimanjima kod određivanja koeficijenata penzija čime će se doprinijeti pravednijoj raspodjeli i motivaciji poslodavaca i radnika kod uplate realnih plaća i doprinosa, a ne onih najnižih kako je to praksa već godinama“, zaključio je Mehić.

Kao temu od prioritenog značaja Savez je delegirao posljednju Odluku prethodne Vlade Federacije BiH koja podrazumijeva vanredno usklađivanje penzija i to za 3,9 posto a koje bi trebalo biti realizovano od jula ove godine. Ističu da je ta odluka donesena bez ikakvih konsultacija sa njima kojih se, na kraju, najviše tiče te da je to ishitrena odluka koja ne ide u prilog poboljšanju kvaliteta i standarda života penzionera. Delić je iskazao razumijevanje i volju da se ova odluka revidira, te da se izvrše korekcije koje će biti u skladu sa stvarnim, aktuelnim stanjem na tržištu, odnosno inflatornim kretanjima.

“Ovo je razuman zahtjev i mi ćemo ga u Ministarstvu sigurno razmotriti i u dogovoru s premijerom i Vladom ići ka rješenju koje će odgovarati stvarnom stanju. Obzirom da za vanredna usklađivanja imamo priliku samo jednom godišnje, smatram da je zahtjev da se Odluka prethodne Vlade revidira realan i mi ćemo to sigurno i uraditi“, najavio je Delić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79