Delićevo ministarstvo: “Ne moraju svi prvi dan navaliti”

Redovi za potvrdu o prebivalištu zbog pomoći energetski siromašnim kućanstvima

Gužve ispred općina i policijskih uprava bilježe se nakon što je Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku objavilo javni poziv za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima.

Projektom Evropske unije je planirano 64,5 miliona maraka za ugrožene kategorije.

Međutim, ono što nije planirano jeste efikasno zaprimanje prijava, pa su u mnogim gradovima Federacije već primjetni redovi ljudi koji čekaju da predaju svu potrebnu dokumentaciju.

To nije jedini dokument koji je potreban

U Sarajevu redovi i čekanje – višesatno, kako bi se dobila CIPS-ova potvrdu o prebivalištu. Situacija nije ništa bolja ni u ostalim gradovima Federacije, a posebno u onima gdje potvrdu ove vrste možete izvaditi samo na jednom mjestu.

I to nije jedini dokument koji je potreban da bi se moglo aplicirati na javni poziv za finasijsku pomoć energetski siromašnim domaćinstvima.

A gužve u šalterskim salama, kod nas, nažalost nisu novost. Potrebno se naoružati strpljenjem jer da bi građani dobili sve potrebne dokumente, ponekad je potrebno i više od jednog dana.

Inače, pravo na pomoć imaju domaćinstva u kojima žive penzioneri sa minimalnom ili zagarantovanom penzijom, primaoci stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječijeg doplatka i jednoroditeljske porodice u kojima je otac nepoznat ili jedan roditelj preminuo.

„Ako se u jednom domaćinstvu nalazi više kategorija, pomoć se može dobiti samo po jednom osnovu. Ako u jednom domaćinstvu žive penzioner i neko ko prima dječiji dodatak, oni će izabrati koju vrstu pomoći će dobiti. Kategorija penzionera će dobiti pomoć u iznosu do 300 maraka, ostale tri kategorije do 600 maraka, u zavisnosti od ukupnog broja domaćinstava koja će ostvariti pravo na ovu pomoć“, objašnjava ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić (NiP).

Veliki redovi su razumljivi, ali iz ministarstva poručuju da ima sasvim dovoljno vremena za prijavu na javni poziv koji je otvoren do 10. novembra. Također, broj domaćinstava nije ograničen, svi koji se prijave, a ispunjavaju uvjete – bit će prihvaćeni.

„Ja bih iskoristio priliku pa da malo i građane pozovem – ne moramo svi prvi dan navaliti. Poziv je otvoren do 10. novembra. Bit će dovoljno vremena da se prijave podnesu. Ovo govorim i zbog jedinica lokalne samouprave – ako zagušimo već u startu sistem, imat ćemo problem“, ističe Miroslav Jurišić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku FBiH, javlja Federalna TV.

Uz prijavu je još potrebno predati CIPS-ove prijavnice svih članova domaćinstva, kućnu listu i dokaz o bankovnom računu.
Vremena baš i nema

Korisnici penzija koji penzije primaju putem pošte, a nemaju otvoren račun u banci, u prijavnom obrascu trebaju navesti ime i prezime vlasnika računa, broj računa i naziv banke.

Dakle, ukoliko vam za CIPS-ovu prijavnicu treba jedan dan da je dobijete, i još nekoliko dana za ostale dokumente – sudeći prema već postojećim gužvama – vremena baš i nema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79