Deljković: Ako Schmidt nametne, vlasti će se pitati isključivo hercegovački Hrvati

Deljković je bio politička žrtva bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake, koji ga je zbog svojih interesa isključio iz svih stranačkih organa. najaktivniji vijećnik SDA u Gradskom vijeću sa najviše inicijativa od svih vijećnika.

Kao razlog napuštanja SDA naveo i katastrofalan rezultat ove stranke u Kantonu Sarajevo. Naime, sarajevski odbori SDA obećavali su povratak stranke, međutim napravili su najlošiji rezultat, dok je sam Deljković svoj lični rezultat popravio.

Vedad Deljković komentarisao je mogućnost da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Ustava FBiH, poručivši da bi volio da ta nije dobra odluka.

“Ako je tačno ono što Klix pisao kao moguće rješenje koje će Šmit nametnuti, to nam donosi nove podjele, palestinazaciju i o vlasti će se pitati isključivo hercegovački Hrvati.

Onaj ko prihvati takve izmjene i po njima formira vlast, zaista nije daleko od vlasti “hrvatskog cvijeća” Ante Pavelića koji je stavljao svoje namjesnike po BiH.

Ne čudi me Šmit, jer je ipak on osoba koja se zalagao za rehabilitaciju nacističkih boraca u Njemačkoj. Ali čude me oni koji se nazivaju probosanskim a žele podržati da hercegovački Hrvati vrijede više od ostalih ljudi, kao i tuzlanski Bošnjaci i sarajevski Srbi.

To će obesmisliti izbore i Parlament.” – napisao je Vedad Deljković

 

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, prema saznanjima portala Klix.ba iz dipomatskih krugova, bi mogao iduće sedmice nametnuti izmjene Ustava Federacije BiH kako bi “deblokirao” proces formiranja nove entitetske vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, Schmidt u planu ima dugoročno rješenje što znači da otpada kratkoročna mjera koju, u suštini, niko i ne želi u probosanskom bloku. S druge strane, stranke okupljene oko HDZ-a odnosno njihov lider Dragan Čović je poručio da on ne priželjkuje nikakvu Schmidtovu odluku.

Nakon što se sve glasnije počelo govoriti o tome da bi Schmidt mogao uvesti veto koji bi bio dvotrećinski branjen u Domu naroda, postalo je jasno da takva odluka HDZ-u ne bi dugoročno odgovarala, a kako je ostalima neprihvatljiva kratkoročna opcija, pronađeno je dodatno rješenje u kojem bi na kraju najvažniju ulogu imali kantoni.

Izmjene koje bi Schmidt mogao nametnuti sredinom naredne sedmice, imale bi zato dva tzv. osigurača koja bi u suštini doprinijela da HDZ potpuno utvrdi svoju poziciju i ostane apsolutno nezaobilazan faktor na političkoj sceni BiH.

Veto iz rukovodstva FBiH putuje u Dom naroda i skupštinu kantona

Naime, rukovodstvo Federacije BiH čine predsjednik i dva potpredsjednika, a za imenovanje vlade je trenutno potrebna odluka predsjednika FBiH uz saglasnost dva potpredsjednika.

Novo nametanje OHR-a bi moglo ići u smjeru da dva člana rukovodstva Federacije BiH mogu imenovati premijera Federacije BiH bez saglasnosti trećeg ukoliko onaj koji nije saglasan ne dobije dvotrećinsku podršku u svom Klubu naroda u Domu naroda FBiH te i u kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

To bi se postiglo tako da ukoliko jedan od (pot)predsjednika FBiH odbije dati saglasnost na formiranje Vlade FBiH, on može povući veto o kojem bi odlučivale 2/3 delegata iz kluba naroda koji ga je i izabrao. Pored toga, za svoj veto mora dobiti i podršku zastupnika iz skupštine jednog od tri kantona, u zavisnosti od toga o kojem članu rukovodstva je riječ.

Npr. u trenutnoj situaciji, ukoliko Refik Lendo ne da saglasnost na formiranje federalne vlade koju su dogovorili HDZ i Osmorka, on će za to morati tražiti podršku 2/3 delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, odnosno od najmanje 16 delegata tog kluba. Pored toga mu treba i dvotrećinska podrška bošnjačkih zastupnika u Tuzlanskom kantonu.

Srbi nove Schmidtove uslove ispunjavaju u Kantonu Sarajevo pa bi u slučaju veta Igora Stojanovića, krajnja destinacija bila Skupština KS, a u slučaju veta Lidije Bradare, to bio Hercegovačko-neretvanski kanton.

S obzirom na to da u HNK potpuno dominira Čovićeva stranka, to bi faktički značilo da bi HDZ bio neprikosnoven, a s druge strane bi bilo vrlo jednostavno izbjeći volju Refika Lende i SDA.

Schmidt bi ovu odluku mogao nametnuti sredinom sedmice iz razloga jer ističe rok za imenovanje nove Vlade FBiH, a što prema trenutnim pravilima neće biti moguće bez potpisa Refika Lende (SDA).

HDZ i Osmorka su u petak dogovorile da 29. marta, sljedeće srijede, predsjednica FBiH Lidija Bradara donese odluku o imenovanju Vlade FBiH.

Treba podsjetiti i da je predsjednik SDP-a i kandidat za premijera Nermin Nikšić kazao da ukoliko do toga zaista ne dođe, većina će u Parlamentu FBiH tražiti da donese odluku o uspostavi vlasti. Istovremeno stranke proširene Trojke već dugo vremena pozivaju Schmidta da “raspetlja ono što je zapetljao”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79