Deložacija Roma na Ilidži, poručuju – šatore ćemo postaviti ispred Općine

Deložacija Roma na Ilidži. Desetine Roma, uglavnom žena i djece, u narednih sedam dana moraju napustiti improvizirano naselje. U kojem neki od njih borave godinama. 

Rješenje o uklanjanju baraka donijela je Općina Ilidža. Alternativni smještaj im nije ponuđen, a uslovi u kojima godinama žive su sramotni. U smeću, bez struje, vode, grijanja. Zahtijevaju od Općine reakciju, pomoć. Inače će kažu postaviti šatore ispred načelnikove kancelarije, piše N1.

Alma Seferović, majka je sedemero maloljetnika. Isčekuje osmo dijete. Od društva je, kaže, očekivala mnogo više, od ove barake. A uskoro ni to neće imati. Ona i djeca ostat će na ulici.

Deložacija Roma na Ilidži

“To je sramota. Bruka šta su od nas uradili, sramota. Evo ramazan je, sedam dana su nam dali roka da izađemo odavde. Kako to nije grehota njima”, pita Seferović.

Alma bi radila, no, posla nema. Nije obrazovana, ali želi da joj djeca budu. No, ni za to, kaže, mogućnosti nema.

“Ja bih željela danas, sutra da mi daju kuću i da radim. Da imam neki posao. Da idem da mi neko da posao. Ja sam mlada da radim. Što ne bih? A voljelja bih da mi djeca budu školovana. Ja nisam školovana, znam se potpisati i to je to. Što ne bih danas voljela da mi dijete ide u školu? Ida bude sve kako treba. Jer i mi smo ljudi, neka misle na nas i oni kao što misle na sebe. Ne samo misliti na sebe. Daj da je meni dobro, a njima, hajde, sirotinja uvijek ostala na kraju”, priča Seferović.

Šta kada istekne rok za deložaciju?

“Plan imam. Preselit ću se samo u ovu drugu njivu ovamo iza moje barake. Da idem, ja nemam gdje. Ne mogu na ulicu sa svojom djecom”, ističe Senada Seferović.

“Idemo pred Opštinu, staviti šatore ako nam ne daju ništa. Stavit ćemo dolje šatore sve što nas ima ovdje. Šatore dolje pa oni neka onda rješavaju”, poručuje Tahira Seferović.


Načelnici se mijenjali, dogovora nije bilo

Problem je višegodišnji. Načelnici su se mijenjali, općinski službenici – ali, dogovora do danas nije bilo. O pronalasku alternativne lokacije za smještaj, kažu romske porodice koje ovdje žive. A mnogi su im obećavali.

“Ovaj načelnik rekao mi je kad je dolazio da se slika samnom ovdje, obećao mi kaže, čim ja prođem na izborima, pružit ću ti nešto. Da ti djeca imaju krov nad glavom. 

Obećao mi da će doći ovdje. Nikad nije dolazio”, tvrdi Senada Seferović.

Načelnik Nermin Muzur se danas ne oglašava. Odgovor nije dobio ni Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara”.

“Uvijek je bila priča kako Općina Ilidža nema građevinsko zemljište za to. A neperspektivno zemljište se prodavalo stranim državljanima. Za bh. građane nije bilo lokacije gdje bi oni bili smješteni. Bilo je zainteresovanih donatora. Ministar za ljudska prava u okviru akcionih planova za rješavanje problema Roma svake godine izdvaja grant sredstva za stambeno zbrinjavanje. Međutim, Općina Ilidža se samo jednom javila na taj grant. U cilju rekonstrukcije jedne porodične kuće”, kaže Sejdić.

Općina Ilidža i inspektor urbanizma izdali su rješenje porodicama Roma koje žive u neformalnom naselju za uklanjanje objekata u roku od sedam dana. Sejdić napominje, niko od porodica nije protiv te odluke, da se uklone barake. Ali da im se prethodno obezbijedi alternativni smještaj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79