Delta soj koronavirusa potvrđen kod dvoje bh. državljana

Veterinarski fakultet u Sarajevu je utvrdio da su dvije osobe s područja zapadne Hercegovine pozitivne na delta soj koronavirusa. Ovo je za Klix.ba potvrdio profesor s ovog fakulteta Teufik Goletić.

“Sekvencionirali smo 12 uzoraka tokom prošle sedmice i kod dva uzorka državljana Bosne i Hercegovine je potvrđeno prisustvo delta varijante koronavirusa. Uzorci su uzeti 1. jula i dolaze nam s područja zapadne Hercegovine”, rekao je.

Većina stručnjaka je saglasna da je ovaj soj zarazniji, jer u prosjeku jedna zaražena osoba može prenijeti virus na pet osoba. Pitali smo Goletića da li znači da ako je soj zarazniji, da će to značiti i veću smrtnost.

“To je igra brojki, ali ste na dobrom tragu. Činjenica je da je njegov reproduktivni broj bitno veći u odnosu na sve njegove prethodnike. Ne postoje snažne potvrde da je on po sebi patogeniji. Ali, ako je on zarazniji, to znači da će doći do većeg broja ljudi koji su potencijalno zdravstveno osjetljiviji. U tom kontekstu, a posebno ako ne budemo imali dovoljan broj vakcinisanih, ponovo može doći do ogromnog pritiska na zdravstveni sistem. Onda bi mogla biti povećana i smrtnost”, ukazao je profesor Goletić u izjavi za Klix.ba.

Zbog prethodno navedenog je naglasio važnost što masovnije vakcinacije protiv koronavirusa. Istakao je da se s koronavirusom može nositi kao sa sezonskom gripom, a to je upravo vakcinacijom, tj. dostizanjem kolektivnog imuniteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79