Demanti sa KCUS-a: Nije tačno da mu je ‘nuđeno da se stavi na respirator’, tu odluku ne donosi pacijent

Kako su saopćili, četvrtog dana hospitalizacije desilo se pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja

Tarik Stambolić: Na Podhrastovima rade heroji, ali ja sam odbio da me priključe na respirator

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) su demantovali navod vijećnika Naroda i pravde u OV Ilidža Tarika Stambolića da radnici izolatorija Podhrastovi rade u neadekvatnim uslovima. Osvrnuli su se i na njegovu tvrdnju da mu je bilo ponuđeno da bude priključen na respirator, ali da je on to odbio.

Ukazali su na to da je Stambolić primljen u izolatorij sa simptomima povišene temperature, kašlja, nedostatka zraka, opće slabosti i malaksalosti, gubitka osjeta okusa i mirisa.

Na prijemu je realiziran CT pluća koji je obostrano pokazao ground glass opacifikacije specifične za COVID-19. Na samom prijemu je bio afebrilan, malaksao, saturacija na sobnom zraku 92 posto, ali kratkog daha, hemodinamski stabilan – naveli su iz KCUS-a.

Nakon toga su realizirane laboratorijske pretrage i ordinirana terapija kako nalaže protokol. Tvrde da Stambolić nije imao potrebe za kisikom.

U prvim danima hospitalizacije febricira, malaksao, ali ne potrebuje kisik jer postiže saturaciju na sobnom zraku 93 do 96 posto – istakli su.

Kako su saopćili, četvrtog dana hospitalizacije desilo se pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja.

Stanje se prati i radiološki, uz perzistiranje febrilnosti, te se uz ostale terapijske mjere pacijent stavlja i na intermitetntu oksigenaciju s niskim protocima kisika (do pet litara) gdje postiže odgovarajuću saturaciju – obrazložili su.

Već desetog dana dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja.

Pacijent bez potrebe za kiseoničkom potporom, na sobnom zraku postiže saturaciju do 96 posto, a i sam pacijent izražava da se subjektivno bolje osjeća – tvrde iz KCUS-a.

U danima poslije, kako je saopćeno, uslijedio je evidentan oporavak Stambolića.

Pacijent afebrilan u kontinuitetu, zadovoljavajuće saturacije na sobnom zraku, bez korištenja kiseoničke potpore, da bi nakon pristizanja dva negativna PCR testa na SARS COV2 bio otpušten 6. jula 2020. godine i upućen u daljnji nadzor ljekara porodične medicine – potcrtali su iz KCUS-a.

Naglasili su da je prethodno naveden pokazatelj da Stamboliću nije bila potrebna, kako su naveli, kiseonička podrška na maksimalnim protocima maske, a posebno ne neinvazivna ventilacija ili pak intubacija sa stavljanjem na kontroliranu mehaničku ventilaciju.

Stoga je navod da je ‘nuđeno da se stavi na respirator’ u potpunosti netačan, jer odluku o tome da li se pacijent ostavlja na kiseoničkoj potpori ili se pak stavlja na neinvazivnu ventilaciju i neinvazivni respirator odnosno invazivnu ventilaciju i invazivni respirator donosi stručno osoblje na osnovu kliničkih parametara – objasnili su.

Komentarisali su i njegov navod da uposlenici izolatorija Podhrastovi rade u neadekvatnim uslovima.

Navod da ljekari rade uz nedogovarajuću opremu i odijela također nije tačan. Svi ljekari koriste zaštitnu opremu koja se sastoji od jednokratnih odijela s nivoom zaštite 5/6 engleskog proizvođača Supertex, maski za lice FFP3 uz zaštitne naočale, odnosno maski FFP2 uz vizire, tri sloja rukavica, a sve prema preporukama Centra za kontrolu i prevenciju infekcija (CDC) – saopćeno je iz KCUS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79