Demantovanje Vučića: Da li je u Srbiji viša plaća nego u BiH!?

Dugogodišnja priča da je prosječna zarada u Srbiji veća od prosječne zarade u Bosni i Hercegovini više ne stoji.

Prema najnovijim zvaničnim podacima iz februara ove godine prosječna zarada u Srbiji je manja za 2.639 dinara od prosječne neto zarade u BiH, piše Blic Biznis.

Naime, prosječna neto plaća u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 52.426 dinara, a u BiH 913 konvertibilnih maraka što u dinarima iznosi 55.065 dinara. U eurima, to je 466 eura u BiH, odnosno 444,1 euro u Srbiji.

Prosječna februarska plaća u Srbiji pala je, doduše, u odnosu na januarsku, zbog toga što u drugom mjesecu ove godine nije bilo bonusa karakterističnih za prvi mjesec, kao i zbog toga što je u februaru bilo manje radnih sati.

Tako je januarska prosječna zarada u Srbiji iznosila 54.521 dinar, ali i pored toga ona je bila manja od prosječne zarade u Bosni i Hercegovini za isti period.

Praktično, prosječna januarska plaća u BiH iznosila je 913 KM odnosno 55.065 dinara.

Govoreći o zaradama u Srbiji i regionu predsjednik Aleksandar Vučić rekao je sredinom prošle godine da Srbija razliku prema drugim zemljama u regionu smanjuje ne samo proporcionalno već i u apsolutnim brojkama. Tada je i bilo tako.

“Bugarsku smo pretekli, BiH, takođe, a Albanija i Makedonija su iza nas. Gledaćemo da stignemo i druge, a sljedeći na redu su Rumunija i Mađarska, rekao je Vučić.

Zanimljivo je primijetiti da su najveće plaće zapravo u zemljama koje se ne nalaze u Europskoj uniji.

Švicarci su apsolutni pobjednici i imaju platu 4.370 eura, na drugom mjestu su Islanđani sa 3.568 eura, a na trećem Norvežani sa 3.309 eura.

Posljednja istraživanja kažu da se među zemljama u okviru Europske unije najveća primanja imaju Danci sa 3.309 eura, zatim Luksemburg sa 3.159 eura, a potom i Šveđani sa 2.570 eura.

Njemačka kojoj smo naklonjeni ima prosječna primanja oko 2.270 eura.

Najnižu platu u Europi imaju Moldavci sa 212 eura mjesečno, nešto više imaju Ukrajinci, 240 eura, slijede Bjelorusi sa platom od 337 eura mesečno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments