Demografska katastrofa u susjedstvu: Iz Hrvatske se odjavilo 233.000 građana, a trajno čak…

No, iz MUP-a nije stigao odgovor na pitanje koliko je građana koji su prijavili privremeni odlazak iz zemlje ponovno prijavilo i povratak u zemlju, nego samo opasku da ne zbrajaju podatke po godinama o privremeno i trajno iseljenima jer je možda neko naknadno prijavio povratak.

U proteklih pet godina privremeni odlazak iz Hrvatske prijavilo je 177.470 hrvatskih građana, a trajno iseljenje u inozemstvo prijavio je 55.821 građanin. Dakle, ukupno 233.291 građanin privremeno i trajno napustio je Hrvatsku od 2017. do 2021. piše u utorak Večernji list.

Zbog neusklađenosti podatka o broju stanovnika kojih je u Hrvatskoj 3,88 miliona, među kojima je oko 650.000 maloljetnika, s brojem punoljetnih birača kojih je s prebivalištem u Hrvatskoj 3,68 miliona, novinari su zatražili od MUP-a da za posljednjih pet godina pošalju podatke po godinama o broju građana koji su zbog trajnog iseljenja odjavili prebivalište iz Hrvatske te o broju građana koji su prijavili privremeni odlazak iz zemlje.

Iz MUP-a su poslali podatke o broju trajno iseljenih građana te o broju građana koji su prijavili privremeni odlazak u inozemstvo za svaku godinu pojedinačno i dali zanimljivu napomenu “da se niže navedeni podaci po godinama ne zbrajaju jer, primjerice, neko ko je prijavio privremeni odlazak u jednoj godini možda je naknadno prijavio i povratak i slično.”

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79