Demolirali taksi vozila i crtali svastike po njima

Nepoznata osoba, ili više njih, oštetila je nekoliko vozila parkiranih u sarajevskom naselju Buča Potok vlasništvo Vahida Zajke i njegove firme ”Žuti taksi”.

Vandali, koji do zaključenja ovog izdanja našeg lista nisu identificirani, na vozilima su sprejem crvene boje nacrtali nacističke svastike, odnosno kukaste krstove. Na nekim automobilima su razbijeni i prednji farovi, a vandali nisu poštedjeli ni kombi i kamp-vozilo, koje su, također, demolirali.

Vlasnik Zajko, zbog zdravstvenih problema, nije bio u stanju dati izjavu za naš list. Interesantno je da iz vozila, kako saznajemo, ništa ne nedostaje, tako da riječ o klasičnom iživljavanju nad tuđom imovinom. U jednom od automobila bila je i prazna boca vina pa nije isključeno da su vandali, nakon svog pohoda, bili toliko drski da su se čak i opijali u vozilima.

Inače, ovo nije prvi put su građani naselja Buča Potok izloženi vandalizmu. Protekle nedjelje vandali su za mete uzeli garažna vrata, kuće i zgrade. Jesu li ovi slučajevi povezani, za sada se zvanično ne zna, ali je indikativno da su i tada crtali kukaste krstove te koristili sprej identične boje – crvene.

Suvada Kuldija, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazala nam je kratko da su 25. februara imali prijavljen slučaj crtanja grafita te da je počinilac otkriven i prekršajno sankcioniran.

CrnaHronika/Avaz