Demonstranti ušli u zgradu OHR-a: Traže zabranu političkog djelovanja Dodika i saradnika

Na protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu okupila se grupa nezadovoljnih građana s ciljem podizanja glasa protiv rušenja ustavno-pravnog pretka Bosne i Hercegovine.

Okupljeni su izašli na ulicu nakon posljednjih događaja čiji je akter član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i dovođenja harmonikaša u svoj kabinet i početkom procesa povlačenja saglasnosti iz formiranja državnih institucija.

Građani su danas vrlo jasno od visokog predstavnika Christiana Schmidta zatražili da reaguje, da radi svoj posao ili da ode iz BiH.

“Atmosfera u državi nije dobra. Začuđuje da ljudi to mirno posmatraju i još više začuđuje da imamo toliki broj stranaka u BiH a koje ne reagiraju. Zahtijevamo od Schmidta i međunarodne zajednice da podhitno maknu sa mjesta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da Bakir Izetbegović i Dragan Čović prekinu pregovore sa Dodikom”, kazali su organizatori protesta Sejda Čavčić i Suad Đozić.

“Ukinite primanja svima koji ne dolaze na posao u državne institucije”, “Ustav (država) BiH i Njemačke se jednako moraju poštovati”.

Na današnjim protestima je strogo zabranjeno bilo kakvo isticanje političkih simbola, a okupljenim građanima se pridružio i Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH od 1992. do 1995. godine koji je kazao da građani žele poslati jasnu poruku da je dosta ove situacije.

Četiri predstavnika u 11 sati ušli su u zgradu OHR-a.

Protestima prisustvuje između 200 i 300 ljudi.

Grupa građana se okupila ispred OHR-a: Traže da se zaštiti ustavno-pravni poredak BiH

Iako je najavljeno zatvaranje saobraćaja, trenutno je zaustavljene samo jedna traka.

Zbog toga je došlo do nesuglasica između policije i demonstranata koji zahtijevaju potpunu obustavu saobraćaja.

Prije ulaska kazali su da to nije razgovor s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, već s drugim predstavnicima OHR-a, jer Schmidt trenutno nije u BiH.

Tokom današnjih demonstracija građani su poručili da od Schmidta očekuju konkretne poteze i odgovore, a ne diplomatske.
Sejda Ćatić, jedna od organizatorica, u obraćanju okupljenima je kazala da se u jednom demokratskom društvu žrtvuje sloboda čovjeka.

Obraćajući se međunarodnim zavničnicima, a zatim Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, kazala je da “nisu svi Bošnjaci za SDA, niti su svi Srbi za SNSD, niti su svi Hrvati za HDZ te da se građani BiH nikada nisu izjasnili o Dejtonskom sporazumu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79