Denis Bećirović posjetio imama Amira Mahića i ponudio mu pomoć

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović položio je cvijeće ispred Centralnog spomen-obilježja žrtvama regije Kozarca 1992.-1995. i posjetio Memorijalni kompleks Šehidsko mezarje Kamičani – Kozarac.

On je potom razgovarao sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu hafizom Amirom ef. Mahićem i bihaćkim muftijom hafizom Mehmedom ef. Kudićem. Tokom razgovora, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović osudio je neopravdani progon ef. Mahića i poručio kako pritisci na vjerske službenike nanose štetu demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine. On je naglasio da je zaštita prava imama ef. Mahića poruka solidarnosti sa cijelom povratničkom zajednicom u Kozarcu.

Bećirović je pozvao na stvaranje ambijenta međusobnog uvažavanja, tolerancije i dijaloga. On je ponudio pravnu i svaku drugu pomoć ef. Mahiću. U slučaju da vlasti u bh. entitetu RS ne zaustave krivični progon imama Mahića, Bećirović je poručio da nije isključeno da se pomoć zatraži i od relevantnih međunarodnih organizacija, s ciljem zaštite elementarnih vjerskih prava i sloboda, te da je kršenje ovih prava i sloboda u srcu Evrope neprihvatljivo.

Amir ef. Mahić informisao je Bećirovića o policijskom saslušanju koje je uslijedilo nakon što je održao hutbu u džamiji u Kozarcu 27. januara, te o tome kako je u narednoj hutbi iskazao izvinjenje onima koji se osjećaju uvrijeđenim. Mahić je naglasio kako njegova namjera nije bila povrijediti bilo čija vjerska osjećanja.

Bećirović apelovao je na predstavnike vlasti u bh. entitetu RS da se fokusiraju na izgradnju ambijenta mira i tolerancije, te da fokus stave na jačanje ekonomije, kako bi se spriječio dalji odlazak mladih iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Na kraju, Bećirović je naglasio da svi u Bosni i Hercegovini moraju uživati jednaka ljudska prava koja im pripadaju po najvišim evropskim i svjetskim standardima. To znači poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, u skladu s Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti, jezika, vjere, spola, rase, političkog ili drugog mišljenja, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79