Denis Prcić nakon hapšenja: ‘Ovo je pritisak kako bih poništio diplomu Osmana Mehmedagića’

U Tuzli je danas uhapšen Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta. Izvršen je i pretres u njegovom stanu kao i u prostorijama u BKC-u gdje je univerzitet imao prostorije. Pretresi su rađeni po nalogu državnog Suda i Tužilaštva, a vezanih za utvrđivanje ispravnosti diplome Osmana Mehmedagića, direktor Obavještajne-sigurnosne agencije.

Direktor i osnivač Američkog univerziteta, Denis Prcić uhapšen je nakon pretresa stana i prostorija univerziteta. Od MUP-a TK i Tužilaštva BiH vrlo šture informacije. Pretresi su se odnosili na tri osobe, a urađeni su sa ciljem pronalaska dokumentacije i dokaza službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli.

“Pretresi se vrše radi pronalaska dokaznih materijala o radu i djelovanju ove ustanove. A u okviru istrage koja se odnosi na nezakonitosti i neregularnosti u vezi izdatih diploma”, navode iz Tužilaštva BiH.

Afere koje potresaju Američki univerzitet u BiH: Od sporne diplome do reketiranja studenata

Osim Tuzle, pretresi su vršeni i u Sarajevu. Prcić kaže da je pozadina svega vršenje pritiska na njega da poništi diplomu Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije. On tvrdi da je Mehmedagić studirao dvije godine i to u periodu 2008-2013. godine.

“I radi ovih političkih događanja između Tužilaštva BiH, Olega Čavke i Gordane Tadić – Mehmedagić se pokušava izbaciti kao direktor OSA-e. Da se uzme neki vremenski period da se poništi diploma. Sud u Banjaluci mu je vratio diplomu. Čeka se drugostepena presuda i oni pokušavaju kupiti neki prostor da mu diplomu ponište i ovdje”, tvrdi Denis Prcić.

Smatra da se ovim procesima diskreditira univerzitet i zloupotrebljavaju studenti koji su ga prošle godine prijavili za reketiranje jer im je tražio po 1.500 KM za reakreditaciju fakulteta koja košta oko pola miliona KM. On je prošle sedmice ispitan u Tužilaštvu TK, a saslušano je više od 130 osoba. Studenti koji nisu platili, čekaju diplome.

“Čekamo krajnji ishod istrage. Da bude što brže i da se ta agonija završi i da upišemo mastre studije ili da se zaposlimo u struci”, kaže Jasmin Memić, student Američkog univerziteta.

No, Prcić odbacuje optužbe studenata. Pojašnjava da je cijena školovanja 12.600 KM na ovom fakultetu. I da su problemi nastali kada je cifra smanjena na 2.500 KM godišnje.

“Mi imamo studenta koji plaća 7.500 eura školarinu i 1.500 fiz. Ove studente smo sveli na 2.500 KM. U njihovim fakturama nije bilo da plate fiz, ali im je spuštena školarina. To je administrativna greška. Poslat im je e-mail i rečeno da ko hoće participira. Kakva iznuda? Kakvo reketiranje? To je sve jedno spinovanje i laž”, poručuje Denis Prcić.

Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država jesenas je povuklo akreditaciju za Američki univerzitet u BiH sa sjedištem u Tuzli nakon prijave studenata. Univerzitet je izbrisan iz njihove baze.

Vrata Američkog univerziteta u BKC Tuzli odavno su zaključana. Nema ni studenata ni nastavnog procesa. Jedino što svjedoči da je ovdje univerzitet natpis je na vratima. Denis Prcić je kazao da će nakon okončanja procesa koji se vodi protiv njega, ponovo aktivirati univerzitet. Gdje, kada, kako – nije poznato piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79