Denis Stojnić uoči protesta u Sarajevu: “Krive samo nas kafiće, a tržni centri što su puni, to gospoda ne vidi jer opet su to njihovi stranački tajkuni”

Nezadovoljni članovi Udruženja Hotelijera i Restoratera u BIH, ali i članovi Udruženja “Estradnih radnika” održali su danas zajednički sastanak i najavili proteste koji će se održati 2.3.2021. godine u Sarajevu.

Na današnjem sastanku prisustvovali su Dževad Topić Topa, Dado Stojnić, Amar Trbović, Ahmed Puškić ispred ugostitelja i Danije Džafić kao predstavnik muzičara Kantona Sarajevo.

“Jedini koji je stao na stranu nas privrednika i ugostitelja je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić. On je oslobodio sve privrednike plaćanja poslovnih prostora kad nas je Nenadićeva Kantonalna Vlada Sarajevo zatvorila i ostavila na ledini. Kao i svi mogli ste pročitati, da su neki stranački tajkuni, vlasnici hotela, dobili enormnu finansijsku pomoć, dok mi ugostitelji, to jeste sitna buranija nije dobila ni jedne marke pomoći.

Očito da ovi što donose odluke gube se sa realnošću, jer oni primaju svakog prvog, kompletnu platu a nas i ne vide. Godinu dana korona mjere i nakon vakcinacije ako je dobijemo, opet nam iste mjere slijede. Šta je cilj ovoga svega, da su neki politicari plaćeni da nas ekonomski unište a oni zajedno sa hotelskim tajkunima prežive i da se bogate na razne načine, kao što smo to imali primjer da medijski pratimo. Od javnih nabavki pa i isplate podobnim.

Na izjavu premijera Forte, što je rekao “Da nismo Austrija i ko će isplatiti konobare” mogu samo reći, riječi hvale i svaka mu je na mjestu. Neka nastave ovako jer oni nisu problem, problem su institucije iznad njih koji ovo sve rade i šalju lažne brojke zaraženih i krive samo nas kafiće a tržni centri što su puni, to gospoda ne vidi jer opet su to stranački tajkuni.

Gospodin Čerkez neka se zapita kako je nama koji nismo na budžetu, njegova porodica ne strahuje svakog prvog, mnogo je hrabar da ljude ostavlja gladne a on uživa u toplom obroku i plati koja mu leže svakog prvog. Jer ako mu mi ne dajemo platu nasim svakodnevnim dadžbinama, oni će se opet kreditno zadužiti i naša peta generacija će da otplaćuje kredite i rate plate njima, njihovima vozačima, savjetnicima, sekretaricama i njihova skupocjena vozila koja kupuju da se udobno vozikaju i prave se bitnim. Umjesto da su servis nama građanima, oni nas uništavaju.

Poslije ove moje izjave očekujem opet napade na mene kao što svu bili svih ovih mjeseci.  Inspekcije koje su najviše mene češljale i uredno me kažnjavali jer očito im smeta kad dotične neko kritikuje kao što je slučaj ubistva Dženana Memića.

U prilogu vam šaljem Holandiju koja više ne poštuje mjere i privrednici koji se javno žale i demostriraju. Niko ne želi da se ovo dogodi i u Bosni i Hercegovini.” – izjavio je Denis Stojnić za portal Crna-Hronika.

Predstavnik estradnih radnika: “Ne mogu da se pomirim da sve može, tramvaj, skijališta samo kafane ne mogu! Zašto?”

Nakon sastanka koji su održali ugostiteljski radnici hotelijeri i restorateri, muzičari Kantona Sarajevo, doneseni su sljećeci zaključci i zahtjevi – piše Crna-Hronika.

  1. Tražimo hitan sastanak sa Kriznim Štabom KS i rukovodstvom kantona u roku od 24h
  2. U slučaju da nam ne izađete u susret najavljemo proteste za utorak
  3. Zašto samo Kanton Sarajevo, dok se drugi otvaraju, nas zatvarate?
  4. Koga su zvali iz Udruženja ili naše branše kada su donosili mjere, tražmo našeg predstavnika pri donođenju mjera
  5. Zašto 7m2 i zašto samo nama a ne prodajnim centrima, javnom prevozu, javim ustanovama, sportskim centrima?
  6. Tražimo iste mjere SVIMA pa i javnom prevozu
  7. Spremni smo na potpuno zatvaranje sa plaćenim prihodima procentualno po prijavljenom prometu po uzoru na regiju
  8. U slučaju zatvranja da država plati zakupnine Općinama ili da se smanje na 85% po ovoj mjeri sada
  9. Čega se država i platni sistem odrekao ovim mjerama
  10. Tražimo odgovornost zbog nedostatka vakcinacije, čime se dalje ugrožava naša egzistencija

Ovo su zahtjevi koji su dostavljeni Vladi Kantona Sarajevo i Kriznom Štabu Kantona Sarajevo.

 

(VIDEO) Sarajevski ugostitelj Denis Stojnić: Da nemam građevinsku firmu, bio bih na protestima


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79