Deset mjeseci od otvaranja “misteriozne” rupe u Velikom parku, još je nisu zatrpali

U sarajevskoj općini Centar u Velikom parku u januaru 2019. godine pojavila se velika rupa koja još nije sanirana. Nadam se da ćemo za 15 dana uvesti izvođača radova u posao i da ćemo konačno sanirati ovu veliku rupu u parku – izjavio je za Faktor prije tri mjeseca Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar. 

Obećanje o saniranju rupe nije ispunjeno, a ni nakon tri mjeseca od Općine Centar nismo dobili odgovor kada će se konačno zatrpati rupa. Navodno bi radovi trebali početi iduće sedmice. Kako smo se danas uvjerili, velika rupa je opasana žicom i velikom tablom sa natpisom “Zabranjen prolaz, opasnost od urušavanja zemlje i otvorena rupa u tlu”.

Velika rupa u Velikom parku odmah po njenom otvaranju postala je misterija. Čudili su se građani, odgovorni u Općini Centar, čudila se i inspekcija koja je obavila svoj dio posla. U zatvaranje rupe uključio se i Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Prije tri mjeseca direktor Zavoda Nervin Dacić rekao je da je “Zavod uradio svoj posao i očekuje se da će se rupa u Velikom parku sanirati za desetak dana”. Zatim je Građevinski fakultet izvršio sondiranje i utvrdio da je došlo do geološkog klizanja zemlje i isporučio projekt kako zatvoriti rupu.

Da bi se počelo sa sanacijom “misteriozne rupe”, u Velikom parku moraju se premjestiti i dva nišana koji se nalaze na rubu otvora u zemlji. I za premještanje nišana Kantonalni zavod načinio je projekat, a uvjerili smo se da se nišani još nalaze na istom mjestu.

Misteriozna rupa to više nije jer su stručnjaci dokazali da se radi o pomjeranju tla. Od januara ograđeni komad Velikog parka još predstavlja prijetnju za sigurnost šetača, a kada je malo bolje pogledate, kao da se rupa počela zatvarati sama. Ipak, za svaki slučaj, Općina Centar je u budžetu već osigurala 50 hiljada maraka koje će se jednog dana potrošiti na zatvaranje rupe, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79