Detalji afere u GP BiH: “Konkurs neće biti poništen. Primljena na konkursu i trudnica?!”

Akcija “Konak” Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tretira rad komisije za prijem kadeta, a uhapšeni se terete da su naplaćivali i po 20 hiljada KM za prijem jednog kadeta.

Na posljednjem konkursu, prema kojem je trebalo biti primljeno 150 kadeta, i to 25 kadeta s najmanje završenim VI stepenom školske spreme za drugi nivo pristupanja u činu “mlađi inspektor” i 125 kadeta s najmanje završenim IV stepenom školske spreme za prvi nivo pristupanja u činu “policajac” u više organizacionih jedinica, sve su pozicije podijeljene po nacionalnom ključu, na odgovarajući broj Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Granična policija BiH niti više od 7 dana od kada je uhapšen predsjednik Komisije za prijem kadeta, ne namjerava poništiti ovaj kriminalizirani postupak prijema kadeta da bruka bude veća u najvećoj državnoj policijskoj agenciji saznaje Crna-Hronika.

Pošto i nepostupanje predstavlja krivično djelo, kako saznaje Crna hronika reagovalo je Tužilaštvo BiH i zatražilo hitno pojašnjenje od direktora Granične policije BiH o razlozima i motivima radi kojih se oglas ne poništava.

U međuvremenu se otkrivaju i novi detalji ovog nezapamćenog kriminala.

Tako je otkriveno da je među primljenim kadetima i ženska osoba u visokom stadiju trudnoće.

Ništa ne bi bilo čudno da svi kandidati da bi bili primljeni nisu morali prije mjesec dana polagati rigorozne testove fizičke spreme, među kojima je tračanje na duge i kratke staze, trbušnjaci, zgibnjevi skok u dalj itd.

Naravno da je nemoguće da trudnica i pristupi tim vrstama testa a kamoli da zadovolji visoke policijske norme.

Ali Galiću očito niti takva blamaža nije dovoljna da naloži poništavanje oglasa, zašto zasada jedini on to zna.

Podsjećamo, jedan od dvojice uhapšenih je Rejhan Raković kojeg su policijski službenici uhvatili na autoputu kod naplatne rampe.

On je sa sobom imao 100.000 KM podijeljenih u koverte sa po 15.000 KM.

“Granična policija BiH najoštrije osuđuje sve oblike koruptivnog ponašanja, posebice korupciju u vlastitim redovima. Apsolutno podupiremo i pozdravljamo akciju Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija angažiranih u ovom predmetu. S naše strane učinit ćemo sve da nositelje koruptivnih aktivnosti u našim redovima, odstranimo iz Granične policije Bosne i Hercegovine i kaznimo u skladu sa zakonskim i podzakonskim normama”, rekli su.

Svjesni činjenice koliko je današnje događanje naštetilo ugledu Granične policije BiH, uputili su bh. javnosti iskreno izvinjenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79