Detalji akcije FUP-a: “Pala” organizovana grupa koja je po Hercegovini dilala heroin i krala klima-uređaje

Pripadnici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, te angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva Step, vezano za dokumentovanje lica i krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Mostaru vrše se pretresi na 11 lokacija na području Mostara, te je lišeno slobode 10 lica iz Mostara inicijala A.D. (1981), A.D. (1982), S.D. (1994), D.G. (1972), G.O (1985) , M.Š. (1990), G.M. (1980), D.P. (1978), J.K. (1975) i D.P. (1982) zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenih krivičnih djela. Navedena lica su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju krivičnih djela, zbog čega su i više puta osuđivani – saopćeno je iz FUP-a.

Uhapšeni se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona organizovali kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na čijem je čelu A. D.

Ova kriminalna grupa je u posljednjih dvije godine kontinuirano vršila nabavku opojne droge na njima poznat način i od njima poznatih osoba sa drugih područja, te istu ilegalno dovozili u Mostar radi dalje preprodaje.

Nakon nabavke veće količine droge istu su prepakivali, a potom preprodavali konzumentima sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i šire.

Na opisani način je navedena organizovana grupa u posljednjih šest mjeseci zadokumentovana u sklopu ove istrage da je izvršila nabavku i preprodaju veće količine opojne droge „heroin, a koja je imala značajnu uličnu vrijednost. Pored navedenog određeni članovi organizovane kriminalne grupe su zadokumentovani i da su izvršili u Mostaru tešku krađu većeg broja klima uređaja koje su potom preprodali trećim licima iz Mostara, kao i druge dragocjenosti koje su otuđivali iz privatnih stanova – naveli su iz FUP-a.

Prilikom pretresa do sada je pronađena veća količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin i odeređena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, vage za precizno vaganje, određena količina oružja i municije, sredstva za pakovanje i vaganje, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

– U sklopu ove šestomjesečne istage policijski službenici Federalne uprave policije su 19. juna 2020. godine uhapsili K.T. i B.S., dana 16. juna 2020. godine K.J. i G.O., 16. jula 2020. godine D. G. i I. V.. Kod svih je prilikom pretresa pronađena i oduzeta određena količina narkotičkih sredstava heroin, marihuana, heptanon, metadon, digitalne vage, veća količina novca u različitim apoenima i valutama, oružje i municija, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima – navode iz FUP-a.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku biti predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.

Značajnu podršku prilikom realizacije ove opeativne akcije dali su pripadnici Interventne jedinice Minstarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju je aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79