Detalji akcije “Lovac”: Uhapsili osobe koje su bile osuđivane, pronađene cigarete

U okviru operativne akcije kodnog naziva „Lovac“ pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, postupajući u planskim višemjesečnim aktivnostima, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Bileće uhapsili su pet osoba, od čega su dva pripadnici Granične policije BiH.

Oni se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Policajci su pretresli osumnjičene i pokretne stvari, s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, nakon čega su osumnjičeni sprovedeni u službene prostorije Granične policije BiH, radi krim-obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti donesena odluka postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, o daljem postupanju.

– Napominjemo da se radi o vrlo dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koja već duži vremenski period djeluje na području Bileće, a među kojima se nalaze i višestruki povratnici, koji su osuđivani za veći broj teških krivičnih djela – saopćili su iz GP BiH.

Podsjećamo, osumnjičeni su duži vremenski period, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka, u toku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice, iz Crne Gore u BiH.

Akcija “Lovac” u Bileći: Među uhapšenim i dva granična policajca

U pretresima su pronađene i cigarete bez akciznih markica.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da oštro osuđuje svaki oblik kriminaliteta naročito ako su uključeni oni koji se trebaju boriti protiv toga.

– Granična policija BiH sve svoje kapacitete ulaže u zaštitu državne granice, a pojedinci svojim neprofesionalnim i nesavjesnim djelovanjem nastoje to narušiti. Jedina smo agencija koja redovito čisti u vlastitim redovima i to ćemo nastaviti činiti te najoštrije sankcionirati one koji na bilo koji način sudjeluju u kriminalnim radnjama – izjavio je direktor Galić, dodavši da su i ovom aktivnošću pokazali da je jasno opredjeljenje Granične policije BiH da se suprotstavi svim oblicima kriminalnih i koruptivnih radnji pripadnika Granične policije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79