Regija BiH Detalji hapšenja Osmice: Mehmedagić sam došao u MUP u pratnji advokata, policajci...

Detalji hapšenja Osmice: Mehmedagić sam došao u MUP u pratnji advokata, policajci nisu imali naredbu Suda BiH da uđu u njegovu kuću

Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), na saslušanju je u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevu

Saslušanje se obavlja po naredbi državnog tužioca Olega Čavke koji je, prema informacijama portala Istraga.ba, izdao naredbu za hapšenje direktora OSA-e, ali ona još nije realizirana.

Ispred zgrade MUP-a Kantona Sarajevo trenutno su brojne novinarske ekipe.

Mehmedagić je, prethodno, u pratnji svog advokata došao u prostorje MUP-a KS, nakon što su inspektori policijske agencije u srijedu rano ujutro posjetili njegovu kuću i rekli da se hitno javi u MUP. Policajci nisu mogli ući u kuću direktora OSA-e s obzirom na to da nisu imali odgovarajuću naredbu Suda BiH, piše Istraga.

Oleg Čavka sumnjiči Osmana Mehmedagića da je “krivotvorio diplomu Američkog univerziteta” te da je, na osnovu te diplome, primao plaću u OSA-i. Osim toga, sumnjiči ga da je počinio krivično djelo pranje novca koji je stekao primanjem plaće, odnosno da je “prao plaću”.

Hapšenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u septembru je prošle godine najavio RTRS-ov analitičar Dževad Galijašević. Istraga.ba je u nekoliko navrata objavljivala kako lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović namjeravaju preko Gordane Tadić, osnodno Tužilaštva BiH provesti operaciju preuzimanja Obavještajno-sigurnosne agencije.

Prvo je Inspektorat Republike Srpske poništio diplomu direktora OSA-e stečenu na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka. Poništavanje diplome je prethodno naredio državni tužilac Oleg Čavka. Međutim, Osnovni sud u Banja Luci poništio je rješenje Inspektorata RS-a i utvrdio da je diploma regularna. No, Tužilaštvo BiH nastavilo je istragu u ovom predmetu.

Istraga.ba je u utorak objavila da su se čelnici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, sa svojim političkim partnerima u Sarajevu, nedavno dogovorili da uhapse direktora OSA-e kako bi spriječili razrješenje Gordane Tadić sa funkcije glavne državne tužiteljice.

– Plan bi se trebao realizirati u nekoliko faza. Prvo će pokušati preko tužioca Olega Čavke uhapsiti direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Nakon toga bi trebali započeti pravosudni udar na Dianu Kajmaković, zamjenicu glavne državne tužiteljice koja bi, u slučaju razrješenja Gordane Tadić, mogla preuzeti funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH – usvrdio je izvor Istrage blizak SNSD-u.

Za potvrdu ove informacije nije trebalo čekati dugo. Oleg Čavka je u srijedu ujutro izdao naredbu da MUP KS liši slobode direktora OSA-e iako nema sudsku naredbu za pretrese njegovih objekata. Čavka je, saznajemo, naredio uviđaj na mjestu prebivališta direktora OSA-e kako bi građevinski inženjeri procijenili vrijednost njegove kuće.

Ranije je Oleg Čavka podizao optužnice protiv direktora OSA-e, no u oba slučaja Sud BiH je utvrdio da ne postoji nikakva sumnja da je direktor OSA-e počinio krivično djelo za koje ga je optuživao.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79