Detalji istrage: Spahović vozio 70km/h, nakon udara zaustavio tek nakon 30 metara

 

Istraga o stravičnoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je 11. februara na Drveniji Benjamin Spahović Poršeom udario 17-godišnjeg Orhana Tanovića, sina proslavljenog bh. reditelja Danisa Tanovića, i nanio povrede opasne po život, nastavlja se provođenjem brojnih vještačenja piše Avaz.

(FOTO) Pogledajte kako izgleda skupocjeni Porsche s kojom je Spahović udario mladića

Velika brzina

Jedno od njih odnosi se na terenac Porše kojim je upravljao Spahović, a na kojem su nastala oštećenja nakon silovitog udara u pješaka.

Uviđaj na mjestu nesreće trajao je više od tri sata, a vještačenjem je utvrđeno da se Spahović ulicom Hamdije Kreševljakovića kretao nedozvoljenom brzinom od 70 kilometara na sat.

– Dozvoljena brzina je 50 kilometara na sat, a u tom dijelu ulice primjerena je brzina od 40 kilometara na sat. Zbog blizine semafora te autobuske i trolejbuske stanice potrebno je voziti čak i manjom brzinom jer se u svakom momentu mogu na kolovozu pojaviti pješaci – kazao nam je izvor blizak istrazi.

Izvršena su određena mjerenja na mjestu nesreće te se došlo do bitnih podataka.

– Zbog brzine kojom se vozilo kretalo, ono se zaustavilo tek 30 metara dalje od mjesta naleta na pješaka – kazao je naš sagovornik.

Sin Danisa Tanovića još uvijek u kritičnom stanju: Poršeom ga udario Benjamin Spahović

Poseban odjel

Benjaminu Spahoviću određen je jednomjesečni pritvor, sumnjiči se za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, a kako saznajemo, smješten je u S-odjel KPZ-a „Miljacka“.

Ćeliju, u kojoj su stakla blindirana, dijeli s još dvojicom pritvorenika.

Kako nam je potvrđeno iz Uprave policije MUP-a KS, Spahović ima dug od 4.920 KM zbog neplaćenih kazni. Osim toga, počinio je 72 prekršaja od 2015. do 2022., isključujući 2019. i 2020., kada nije bilo zabilježenih prekršaja.

U tom periodu bio je na izdržavanju kazne pritvora za pljačku benzinske pumpe u Vogošći.

Efendija Velić javno uputio molitvu za dječaka kojeg je Spahović udario Porscheom

Općinski sud Sarajevo prihvatio je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) i odredio jednomjesečni pritvor za Benjamina Spahovića.

Mjera pritvora je zatražena zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke te ponavljanja krivičnog djela.

Spahović je na licu mjesta priveden, tačnije 12. februara u 1.40 sati. Automobil Porsche, kojim je Benjamin Spahović udario 17-godišnjaka, nalazi se na depou Ministarstva unutrašnjih poslova KS radi vještačenja i na njemu su vidljiva oštećenje od udara u pješaka.

Odmah nakon privođenja iz MUP-a KS saopćeno je da Spahović nije bio pod utjecajem alkohola ni narkotika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79