Detalji likvidacije: Jašarević i Kabaš ispucali 18 metaka u Ramića

Igor Zuko odvezao Adela Kabaša, koji je pobjegao u Crnu Goru preko prijelaza Čemerno

Pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu Mirzom Đozom jučer je održano ročište za određivanje pritvora Amelu Jašareviću zvanom Šaja, Edvinu Imamoviću i Igoru Zuki, koji su uhapšeni zbog ubistva navijača FK Željezničar Mehmeda Meše Ramića u nedjelju oko 21 sat na raskrsnici u naselju Pofalići.

Jašarević, kao i odbjegli Adel Kabaš, ranije Murtović, terete se da su direktni počinioci ubistva, počinjenog na bezobziran način, dok se Edvinu Imamoviću na teret stavlja pomaganje u ubistvu, a Igoru Zuki pomoć počiniocima nakon krivičnog djela.

Kobni susret

Tužilaštvo je zatražilo raspisivanje potjernice za Adelom Kabašem, koji je pobjegao u Crnu Goru preko prijelaza Čemerno.

Na licu mjesta izuzeti su brojni tragovi, a prema broju pronađenih čahura i zrna od ispaljenih metaka, Jašarević i Kabaš su u Ramića ispalili 18 metaka. Na tijelu Ramića ostale su vidljive povrede na vratu i nekoliko rana u predjelu grudnog koša.

Prema izjavama koje su uhapšeni dali u policiji, cijela ekipa se tog 13. decembra sastala u kafiću u blizini Hitne pomoći, nakon čega im je Kabaš oko 20 sati rekao da idu, a na parking su poveli i jednog njegovog prijatelja. Dogovor je bio da odu u drugi kafić na Pofalićima.

Adel Kabaš, zajedno s Edvinom Imamovićem i svojim prijateljem, vozio se u Golfu 7 plave boje, a iza njih je u crnom Golfu 7 išao Amel Jašarević s Igorom Zukom. Dok su išli od Pofalića prema kružnom toku, pored njih je prošao Mehmed Ramić Meša u crvenom Peugeotu.

Na semaforu na Pofalićima prišli su Mešinom vozilu, a kako je Jašarević vozio iza njih, i on se zaustavio.

Jedan od osumnjičenih kazao je da je Meša u tom momentu otvorio prozor, dok je Jašarević otvorio prozor na zadnjim vratima i pitao Ramića „u čemu je problem, što dira maloga“, misleći na Ajdina, kojeg je Ramić maltretirao.

– Meša je tom prilikom počeo psovati: „J***m vam majku, glavu ću mu otkinuti, ni ti (Jašarević, op. a.) ga ne možeš zaštititi“ – naveo je osumnjičeni.

Jašarević je svojim vozilom prišao s desne strane Ramićevog vozila i počeo pucati. Tada je u Ramića zapucao i Adel Kabaš.

Pratio portale

Kabaš je potom s Imamovićem pobjegao s lica mjesta, tražeći da ga odveze u Lukavicu, a potom preko Foče i Trebinja na granicu s Crnom Gorom. Imamović se usprotivio, pa mu je Kabaš rekao da ga ostavi ispred kafića u Lukavici.

Nakon što ga je Adel pozvao, u Lukavicu je došao Igor Zuko svojim Passatom te se Kabaš sa Zukom odvezao nakon što mu je predao pištolj i čahure.

Vozili su se preko prijevoja Čemerno kada je Adel rekao Zuki da stane i da će on izaći. Adel je, dok su se vozili, sve vrijeme uzimao mobitel od Zuke i čitao vijesti o pucnjavi koje su objavljivali portali.

Amel Jašarević ostao je na mjestu pucnjave i policajcima kazao da je pucao u samoodbrani, jer je Ramić, navodno, potegao pištolj. Amel je pozvao policiju, koja je u njegovom Golfu pronašla crni pištolj CZ bez metaka, uklonjenog fabričkog broja, čiji je zatvarač bio u zadnjem položaju.

Odluka naknadno

Sudija Mirza Đozo naknadno će donijeti odluku o pritvoru. Jašarevićev branilac, advokat Omar Mehmedbašić rekao je da se protivi određivanju pritvora zbog ometanja istrage i utjecaja na svjedoke, kazavši da njegov branjenik nije bježao od odgovornosti, da je sačekao dolazak policije i priznao krivično djelo.

Advokati Zlatko Ibrišimović i Fahrudin Ibrišimović, koji zastupaju Imamovića i Zuku, ukazali su na to da njihovi branjenici nisu znali da će doći do ubistva. Istakli su da ni kod jednog od njih nije pronađeno bilo kakvo oružje.

Nađen pištolj u Peugeotu

Osim brojnih oštećenja na Peugeotu u kojem je bio Mehmed Ramić, policija je između prednjih sjedišta pronašla pištolj CZ. U cijevi pištolja bio je jedan metak, a u okviru šest metaka. Dženaza Ramiću bit će klanjana danas u Sarajevu na gradskom mezarju Bare.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79