Detalji nesreće u Banjaluci: Konzula s leđa usmrtio golf dok je šetao trotoarom

Marjan Ristič (62), slovenački konzul u Banjaluci, poginuo je kada ga je kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci, dok je šetao, na trotoaru pokosio golf koji je vozio Banjalučanin Sergej Miljković (23).

Tragedija, koja je u crno zavila i Sloveniju, desila se u utorak u 18.40 u Bulevaru Petra Bojovića u naselju Borik.

Očevici su za Nezavisne rekli da je nastradali pješak šetao trotarom kada ga je odjednom s leđa pokosio golf kojim je upravljao Miljković, a koji je odjednom iz nepoznatih razloga izgubio kontrolu.

Navodno je u blizini mjesta nesreće bila i osoba medicinske struke, koja je pokušala pomoći povrijeđenom pješaku, ali mu zbog težine povreda nije bilo spasa.

Takođe, se nezvanično saznaje da je nakon nesreće vozač alkotestiran i utvrđeno je da nije imao alkohola u krvi, a nije ni odranije poznat policji po krivičnim djelima.

Kako je potvrđeno nakon obdukcije tijela, u ovom slučaju ključne su bile teške povrede glave, usljed kojih je na licu mjesta nastupila smrt.

Kako je saopšteno iz banjalučkog Okružnog tužilaštva, uviđaj na licu mjesta obavio je Branko Bjelajac, dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sa službenicima Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

“Tužilac je naložio da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere, kao i vještačenja, na utvrđivanju svih okolnosti saobraćajne nezgode. Naložena je i obdukcija tijela u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

Smrt konzula Slovenije u Banjaluci potvrđena je i iz slovenačke ambasade u BiH.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, povodom pogibije slovenačkog konzula uputila je saučešće porodici Ristič i Ambasadi Slovenije u BiH u ime građana Republike Srpske i u svoje ime.

“Duboko me potresla vijest o pogibiji Marjana Rističa. U tužnim trenucima koji su vas zadesili, izražavam poštovanje i saosjećanje s vama, njegovim najbližima, prijateljima, saradnicima, kao i svima koji su ga poznavali”, navodi se u telegramu saučešća.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, takođe je uputio telegram saučešća porodici Marjana Rističa i Ambasadi Republike Slovenije u BiH, u ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime.

“S velikom tugom primio sam vijest o smrti Marjana Rističa, slovenačkog konzula. U ovim teškim trenucima duboko saučestvujemo u bolu porodice i prijatelja tragično nastradalog slovenačkog konzula”, navodi se u telegramu saučešća.

Zbog ove nesreće stvorena je gužva u ovom dijelu Banjaluke, a saobraćaj se odvijao jednom trakom za tokom policijskog uviđaja.

Ova tragedija podsjetila je Banjalučane na jun 2011. godine, kada je na ovoj lokaciji poginuo pješak Ognjen Balorda (24), student iz Vlasenice, a lakše povrijeđen pješak Nenad Koperna (21) iz Banjaluke.

Njih je na samo 50 metara od mjesta gdje je poginuo Ristič, takođe na trotoaru, udarila tojota korola, koju je vozio Banjalučanin Dragiša Lučić (31), radnik Narodne skupštine RS, koji je takođe u nesreći lakše povrijeđen. On je kasnije zbog ove nesreće osuđen na zatvorsku kaznu od dvije i po godine.

Tada su očevici “Nezavisnim novinama” ispričali da se tojota kretala iz pravca Rebrovačkog mosta prema Banjalučkom polju i na krivini sletjela s kolovoza te udarila u pješake. Vozač je izgubivši kontrolu nad vozilom sletio s kolovoza i lijevim bočnim dijelom udario u pješake.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79