Detalji o kamerama koje će nositi policajci u Sarajevu: Uvijek će biti uključene, snimat će i ton

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je potvrdio da će policajci do kraja ove godine početi nositi kamere na uniformama. Osvrnuo se i na druge detalje koji se tiču ovog noviteta.

Napomenuo je da je Vlada KS jučer prihvatila njegovu i inicijativu Policijske uprave za nabavku ovakvih kamera te da će za tu svrhu biti potrošeno 490.000 KM.

Ako je suditi prema reakcijama građana, većina njih podržava ovakvu odluku smatrajući da će time biti poboljšan rad policije. Sarajevski policajci će biti prvi u Bosni i Hercegovini koji će morati nositi kamere na uniformama ili tzv. body kamere, što je praksa i u pojedinim drugim državama.

Kako je kazao ministar Katica za Klix.ba, Policijska uprava je obavezana da u saradnji s Agencijom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) nabavi ove kamere. Obrazložio je zašto se to čini u saradnji UNDP-jem.

“S obzirom na to da je UNDP vrlo brz u vršenju javnih nabavki, nadam se da će se to desiti što prije. Ne mogu reći tačno kada, ali će to biti u optimalnom vremenskom roku”, kazao je.

Upitan da li će se to desiti u toku ove godine, odgovorio je da sigurno hoće.

“To je stavka u budžetu. Moja je želja da već u toku ljeta implementiramo tu stavku. Zaista se nadam da će to biti brzo”, dodao je.

“Kamere će uvijek biti uključene, a postojat će i audiozapis”
Najavio je da će pitanje nošenja kamere biti dodatno uređeno internim pravilnikom. Ukazao je na to da će kamere uvijek biti uključene tokom smjene policajca i da će ih morati nositi svi policajci.

Prema Katicinim riječima, osim videozapisa, kamere će omogućiti audiozapis.

Ponovio je da će snimci s kamera biti veoma koristan materijal tokom vršenja kriminalističke obrade, tokom vršenja istrage, a u cilju otkrivanja počinioca krivičnog djela, tj. utvrđivanja njegovog identiteta.

“To će moći biti dodatni dokazni materijal kako bi se neki događaj mogao pravilno rekonsturisati i da svi ostali dokazi prikupljeni na mjestu događaja dobiju smisao na neki način”, izjavio je ministar Katica.

Govoreći o reakciji samih policajaca na najavu da će morati nositi kamere na uniformama, rekao je da smatra da većina njih profesionalno radi svoj posao. Ocijenio je da će se na ovaj način doprinijeti zaštiti njihovog integriteta.

Naveo je i to da će se snimci koristiti i u slučajevima pritužbi na rad policije, a kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79