Detalji opsežne akcije FUP-a: Kriminalci pljačkali tokom pritvorskog dopusta, maskirani i naoružani dugim cijevima

Na području Federacije BiH, u toku je opsežna akcija Federalne uprave policije (FUP) “Orka” u kojoj je već uhapšeno 13 osoba, dok se jedan nalazi u Hrvatskoj.

Akcija je usmjerena protiv kriminalne grupe od 14 članova, koji se dovode u vezi sa krivičnim djelima organizirani kriminal, razbojništva, teške krađe, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Radi se o višestrukim povratnicima u vršenju krivičnih djela, od ranije poznatim pravosudnim institucijama.

Kako saznaje “Avaz”, pojedini se već nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, ali su ova krivična djela vršili u vrijeme vanzavodske pogodnosti.

Ova grupa se dovodi u vezu sa napadima na beziske pumpe, tržne centre, transporte novca, bankomate unazad četiri godine.

Oni su, prema prvim procjenama i zadokumentovanim slučajevima, stekli blizu milion KM dok su fizičkim i pravnim osobama napravili višemilionsku štetu, potvrđeno je iz FUP-a za “Avaz”.

“Avaz” sazaje da je riječ većinom o kriminalcima koji su pljačkali tržne cente “Bingo” i “Merkator”, pretežno na području Sarajeva i Hercegovine.

Tokom pljačkanja, kriminalci su bili maskirani i naoružani dugim cijevima, pištoljima i koristili su podesni alat.

Tokom pljačke bankomata, u ložište su upumpavali plin, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79