Detalji požara u Sarajevu

Jedan migrant je poginuo, a drugi je povrijeđen u požaru koji se u utorak u ranim jutarnjim časovima desio u kući u Prijedorskoj ulici u sarajevskom naselju Aneks. U ovom požaru lakše su povrijeđena i dva policajca koja su spasila preživjelog migranta iz kuće u plamenu, potvrđeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz MUP-a KS-a je saopšteno da je požar u 5.05 časova primijetila patrola koja je obilazila teren. Policajci su razvalili vrata, izvukli jednog migranta, ali su se i sami tom prilikom nagutali otrovnog dima. Uviđajem je konstatovano da je do požara moglo doći na dva načina: prvi je da se prevrnula svijeća i zapalila deke, a drugi da je bačeni opušak zapalio odjeću i deke kojim su se migranti pokrivali, piše Oslobođenje.

Ispred kuće broj 2 u Prijedorskoj ulici zatekli smo policiju i uviđajnu ekipu te radnike Pokopa koji su odnijeli tijelo nastradalog čovjeka.

Među nekolicinom znatiželjnika koji su posmatrali šta se dešava u dvorištu napuštene kuće zatekli smo Branimira Jelušića, bivšeg fudbalera FK Željezničar iz šampionske generacije u sezoni 1971/72 (pored njega tada su igrali – Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Janković, Bukal, Sprečo, Deraković, Kojović, Hrvat, Šerbo, Kadrić, Saračević, Radović i Rodić).

– Ovo je kuća moje punice Dobrile Savinović – pojasnio je Jelušiuć, dodajući:

– Migranti se već mjesecima uvlače u našu kuću i tu borave. Ulaze kroz prozor i unutra se griju. U novembru i decembru 3-4 ture sam istjerao. Dolazile su i policijske patrole. Ja sam prije 10 dana uzeo račune od struje sa vrata i tad nikog nije bilo. Međutim, jutros u 5.15 zove me komšija Hamdija i kaže da se dimi iz kuće. Pravi vlasnik je Milenko Savinović koji je ovu kuću napravio još 1936. Milenko je umro 1985. te je vlasnica postala Dobrila, kazao je Jelušić.

Jelušić veli da im je u posljednje vrijeme ova kuća postala samo teret. Naime, kuća se ne može prodati, jer je na ovom mjestu planirana izgradnja kružnog toka, te će se objekat kad-tad morati rušiti. Poslije rata, Jelušić je plaćao majstore da popravljaju krov i drugo, ali su lopovi počeli sistematski nositi sve što se moglo odnijeti, ne mareći za pričinjenu štetu.

– U decembru sam tri puta dolazio s patrolom. Unutra ih se natrpalo k'o da su sardine. Policija ih privede i ubrzo pusti. Kažu mi da ne znaju šta će od migranata. Ne mogu ih kazniti, nego samo naprave zapisnik i puste ih. Bio sam u Socijalnom, neke papire ganjao kad me nazvao komšija i ispričao šta se desilo. Punica mi ima 87 godina. Kad sam joj ispričao da je kuća gorjela i da ima poginulih, počela je plakati, kaže Jelušić.

Povrijeđenom migrantu ukazana je pomoć u Opća bolnica prim.dr. Abdulah Nakaš, te je prebačen na Maksiofacijalnu kliniku bolnice Koševo, a obdukcija nastradalog će se obaviti na odjelu Patologije bolnice Koševo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments