Detalji pregleda respiratora na KCUS-u: Ne mogu pružiti kisik teško oboljelima

Kako saznajemo, respiratori nemaju dobre protoke pri promjeni koncentracija kisika, što je za Klix.ba potvrdio direktor Profesional Medic Jovan Roganović.

On nam pojašnjava da su danas u sarajevskoj bolnici imali idealne uslove za testiranje respiratora, što, kaže, nije bio slučaj jučer u Goraždu. U takvim uslovima detaljno su ustanovili probleme u njihovom radu.

“Uspjeli smo spojiti sve kako treba i ono što se dešava jeste da pri normalnom volumenu pluća, na otprilike 600 mililitara, pustimo kisik na 50 posto, aparati normalno rade. Međutim, kako podižemo kisik, tako varira volumen, što već nije dobro. Kada zadamo 100 posto kisika, tu dolazi do većih varijacija, što nije u redu”, pojašnjava nam Roganović dodajući da je u težim stanjima COVID-19 pacijenata neophodno da respiratori daju 100 posto kisika.

Moguća softverska greška (Foto: Profesional Medical) Moguća softverska greška (Foto: Profesional Medical)

Stručnjaci beogradske kompanije danas su uspjeli pregledati dva respiratora na KCUS-u i njihov prijedlog jeste da ih zajedno s ostalih 14 povuku u magacin kako bi njihovi inžinjeri detaljno provjerili u čemu je problem.

“Postoji neki problem. Pokušat ćemo ustanoviti da li je riječ o softverskoj ili fabričkoj grešci. U ovom trenutku ne možemo tvrditi da su svi takvi, ali ih je neophodno pregledati i tražiti načine kako da ih popravimo. Ukoliko je softverska greška, onda će proizvođač poslati nove softvere, a mi ćemo raditi ponovna mjerenja da ponovo provjerimo njihovo stanje”, kazao nam je Roganović.

Rade samo na 50 posto kisika (Foto: Profesional Medical) Rade samo na 50 posto kisika (Foto: Profesional Medical)

Podsjetimo da su beogradski stručnjaci jučer pokušali instalirati i respiratore u Goraždu. Iz sarajevskog Verlaba saopćili su da oba respiratora Srebrene maline dostavljena Kantonalnoj bolnicu u Goraždu nažalost nisu upotrebljiva. Ono što je sporno u vezi s uvezenim respiratorima jeste da se ne mogu koristiti na intenzivnoj njezi i za životno ugrožene pacijente, već samo za kratkotrajnu ventilaciju.

Podsjetimo da su ovi respiratori do danas stajali u magacinu, a sudeći prema trenutnoj situaciji, ponovo se vraćaju na staro mjesto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79