Detalji sa čitanja optužnice: Karišik je Begu obećao nekretninu od milion KM

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je započelo čitanje detaljne optužnice protiv Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika sarajevske općine Stari Grad, optuženog za organizirani kriminal.

Advokatica optuženog Fahrudina Novalije podnijela je zahtjev za razdvajanje postupka prije početka glavnog pretresa. O ovom zahtjevu će se naknadno odlučiti.

Tužilac Samir Selimović čitao je opsežnu optužnicu koja tereti optužene za organizirani kriminal. Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik optuženi su za formiranje i vođenje kriminalne grupe s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi. U grupi su, pored njih, djelovali Alma Destanović i Seid Hadžibajrić.

Optuženi su koristili kriptovane aplikacije za komunikaciju, a dogovarali su i dijelili novac zarađen od parkinga na nekoliko lokacija u Starom Gradu. Parking prostori su ustupani firmama koje su osnovane isključivo za tu svrhu, a stvarni vlasnik tih firmi bio je Karišik.

Prihodi od parkinga dijeljeni su između članova kriminalne grupe, a raspodjela novca vršena je putem Sky aplikacije. Karišik je firmi “Plaza Group” osigurao zakup imovine u ulici Safet bega Bašagića, a Hadžibajrići su mu obećali povlastice u općini.

Optužnica navodi da su Hadžibajrić i Destanović, 23. augusta 2019. godine, tražili oslobađanje imovine radi uspostave javnog parkinga, a kasnije su potpisali sporazum s Ministarstvom saobraćaja. Ugovori o korištenju parking prostora su sklopljeni bez odobrenja Općinskog vijeća.

Karišik je obećao Hadžibajriću nekretninu vrijednu milion KM po njegovom penzionisanju. Također je navedeno da su zajednički kupili automobil vrijedan skoro 80.000 KM. Hadžibajrić je zauzvrat obećao zemljište i nekoliko poslovnih prostora.

Hadžibajrić i Karišik suočavaju se s optužbama za zloupotrebu položaja i sticanje protupravne imovinske koristi kroz manipulaciju javnim resursima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79