Detalji sa ročišta: “Optuženi bili kod njega prije ubistva policajaca”

 

Svjedočenjem čak 17 svjedoka Tužilaštva KS, pred Kantonalnim sudom Sarajevo održan je glavni pretres u slučaju ubistva sarajevskih policajaca Adisa i Davora.

Prva svjedokinja Tužilaštva KS bila je Aleksandra Mrković, prijateljica D. O. od čijeg je supruga ukraden Seat Leon, ranije tokom oktobra 2018. godine. Suprug Aleksandre je Miro Mrković, koji je također pozvan kao svjedok Tužilaštva ali se trenutno nalazi na službenom putovanju u inostranstvu.

Dakle, Aleksandri je njena prijateljica D. O. ispričala da su od nje i njenog supruga (A. O.) otuđili motorno vozilo i kako Aleksandra živi u Istočnoj Ilidži, a u to vrijeme je “bilo poznato da auta u Sarajevo krade neko sa Pala ili Istočnog Sarajeva i Ilidže” – prema riječima Aleksandre – njena prijateljica ju je upitala da li bi, tada njen momak a danas suprug Miro Mrković, možda znao ko bi mogao učestvovati u krađi piše Klix.

Aleksandra je to podijelila sa Miri Mrkoviću, na šta joj je on odgovorio da bi bilo potrebno prikupiti određenu količinu novca, ukoliko bi eventualno došlo do povrata automobila.

Aleksandra potom svjedoči da, koliko je upoznata, njena prijateljica se sastala sa Mirom, ali nisu uspjeli postići dogovor jer je D. O. bila previsoka cijena otkupa automobila.

Sljedeći svjedok Tužilaštva KS bio je Miroslav Čepo, inače uhapšen u akciji “Volan” koja se vezuje za automafiju i koji je, pred Sudom BiH, prošle sedmice priznao krivicu.

Prema dosadašnjem svjedočenju ranijih svjedoka, a i informacija koje su prikupljenje kroz Sky aplikaciju, optuženi u ovom predmetu, sva trojica, boravili kod njega u Grudama nekoliko dana prije ubistva policajaca.

Čepo se tokom današnjem svjedočenja prijestio da je vrijeme kada su trojica bila kod njega bilo lijepo, ali ipak nije mogao sa sigurnošću tvrditi koji je to datum bio.

Marko Trifković, trećeoptuženi, kod Čepe je dolazio u više navrata – što je Čepo također danas posvjedočio. On je kod Čepe u Grudama boravio i u novembru (nakon, dakle, ubistva policajaca), ali je tada bio sam. Dovezao se u Golfu V, ali je automobil morao ostaviti u Grudama jer se našao u kvaru.

Za popravak automobila pobrinuo se Čepo koji je kontaktirao svog poznanika i nekadašnjeg prijatelja, automehaničara iz Gruda Igora Šimića. Golfa je do Šimića odvezao Čepin sin, nakon čega je Šimić se sa Čepom čuo telefonom i rekao da će sutradan pogledati šta je problem s autom.

Međutim, kako se popravak odužio i Golf ostao kod Šimića duže vrijeme, to je, prema iskazima koje je danas predočilo Tužilaštvo KS i prema svjedočenjem Čepe, a potom i Igora Šimića, izazvalo određenu dozu bijesa kod Marka Trifkovića.

Naime, Čepo i Trifković bili su dobri prijatelji i često bi se družili uz alkohol. Tako je bilo i jedne novembarske noći 2018. godine kada je Šimića u jednom trenutku pozvao Trifković. I, prema svjedočenjima Čepe, prijetio Šimićiu da će mu polupati sva auta koja se nalaze kod njega u servisu.

Trifković u pripitom stanju prijetio jednom od svjedoka u postupku

Postupajuće tužiteljice Topalović i Heljić upitale su Čepu da li je Trifković tokom boravka kod njega u Grudama i generalno dok su provodili vrijeme zajedno, kod sebe imao neki telefon. Čepo je odgovorio da se ne može sjetiti, ali je rekao da mu je trenutno zdravlje narušeno zbog dugog boravka u zatvoru te da uzima terapiju i ne može se sa sigurnošću sjetiti. Tužiteljice su potom pročitale iskaz koji je on dao u SIPA-i 2020. godine u kojem stoji, i koji je Čepo potpisao svojeručno kao sopstvenu izjavu, da mu je Trifković ispričao kako koristi blackberry koji sadrži određenu kriptovanu aplikaciju koja košta 1.500 eura te da je to telefon koji nije moguće prisluškivati.

Čepo, međutim, nije mogao potvrditi ovaj svoj iskaz koji je dao prije nešto više od dvije godine.

Nakon Čepe svjedočio je Igor Šimić koji je potvrdio da je Golf V kod njega u servis dovezao Čepin sin, a da je prije toga, kao i nakon toga, telefonom razgovarao sa njim vezano za popravak automobila.

Šimić je također potvrdio da ga je jedne noći telefonom nazvao Trifković, ali on to, kako je danas rekao, nije smatrao prijetnjom.

Naime, uputio mu je riječi “Vidjećemo se mi. Sastat ćemo se mi”, ali Šimić to nije shvatio kao prijetnju, međutim ipak je snimio razgovor telefonom prijatelja željka Primorca koji se u tom trenutku našao sa njim.

Također, do Šimića su došle informacije da su u jednom restoranu u Grudama sjedili Čepo i Trifković te da su spominjali inspektora SIPA-e Melisa Fišu i njega riječima “kako su oni sad jaki”. O prijetnjama upućenom inspektoru Fiši svjedočeno je na ranijim ročištima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79