Detalji sa Suda BiH: Kod Zijada Mutapa pronađena sveska u kojoj je bilježio svaki korak Muriza Memića

Pred sutkinjom za prethodni postupak Suda BiH Tatjanom Kosović, tužilac Ćazim Hasanspahić obrazložio je prijedlog za određivanje pritvora za Hasana Dupovca i Zijada Mutapa.

Oni se terete za krivična djela organizirani kriminal, nezakonito posredovanje i pomoć učinio u poslije učinjena krivičnog djela.

Dupovac je sutkinjom kazao da je po činu viši policijski inspektor i da je srednjeg imovog stanja. Mutap je naveo da ima srednju stručnu spremu te da se izdržava tako što mu novac šalju ljudi iz inostranstva, piše Avaz.

– Van svake dileme vidjet ćete da su osumnjičeni komunicirali i dali novac da se nabavi Renault Clio – kaže Hasanspahić.

Svjedoci Tužilaštva S. D. I A. H. su dali iskaze i osumnjičeni su im se obratili riječima: “Neće vam se ništa desiti što se tiče policije, samo nemojte počiniti ubistvo i nabavite Renault”.

– Oni su kupovali dokaze. Obećavali su novac iz privatnih džepova da bi se vozilo nabavio. Taj Renault nije korišten u postupku. Mutap na saslušanju nije negirao da se raspitivao o tom vozilu jer je bilo na prodaju. Izvršeni su pretresi i pronađeni su telefoni, CD-ovi, USB stikovi… Kod Mutapa je pronađena sveska sa bilješkama “Muriz Memić intervju” i “Muriz interno” – kaže Hasanspahić.

Tužilac je naglasio da se vodi istraga protiv 45 osoba, a da je jučer jedan svjedok zatražio zaštitu.

– Svjedoci traže zaštitu. Ometat će se istraga. Do danas mi ne znamo kako je mladić Dženan stradao – pojašnjava Hasanspahić.

Tužilaštvo također tvrdi da je u ovaj slučaj upetljana mreža ljudi.

– Ovdje su upetljana funkcioneri od kantona do države. Istraga je složena i postoje uvjeti da se odredi pritvor – navodi Hasanspahić.

Ermin Gačanović, advokat Dupovca, izrazio je zabrinutost jer smatra da tužilaštvo zloupotrebljava institucije.

– Od 83 dokaza iz prijedloga odbrana je dobila samo 21. Ovdje je narušeno pravo na odbranu. Moj klijent je već jednom bio osumnjičen i ta istraga je okončana – Kaže Gačanović.

I advokatica Mutapa usprotivila se određivanju pritvora i navela je da je njen klijent ranije svesku koja je izuzeta nudio tužilaštvu da bi pomogao u istrazi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79