Foto: BIRN
Detalji suđenja u slučaju Senaida Memića: Evo zašto svjedok nije ispitan

Detalji suđenja u slučaju Senaida Memića: Evo zašto svjedok nije ispitan


Svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu nije ispitana na suđenju bivšem načelniku Ilidže Senaidu Memiću i ostalima optuženima za zloupotrebu položaja, jer su Odbrane dovele u pitanje njen imunitet od krivičnog gonjenja, koji joj je ranije bio odobren.

Prema tvrdnjama odbrane Senaida Memića, imunitet svjedokinje Jelene Tošić nije usklađen sa Zakonom o krivičnom postupku Federacije BiH. Advokat Nermin Mulalić je izjavio da su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo svjedokinju ranije ispitali u svojstvu osumnjičene, a tek kasnije joj je dodijeljen status zaštićene svjedokinje.

Mulalić je također naglasio da u Tužilaštvu postoji zabilješka o “neformalnom” razgovoru sa svjedokinjom, no ističe da joj ne može biti dodijeljen imunitet jer je ispitana u vezi s istim predmetom.

“Ne postoji nešto što bi se moglo nazvati ‘neformalnim razgovorom’ sa svjedokom, a ne s osumnjičenom”, izjavio je Mulalić.

Ifet Feraget, advokat optužene Sanje Čizmedžić, izjavio je da je prigovorio odluci o dodjeli imuniteta svjedokinji samo dva dana nakon što je donijeta, naglašavajući da je imunitet očigledno dodijeljen iz političkih razloga.

Prema riječima kantonalne tužiteljice Željke Radovanović-Sokić, svjedokinja je 2015. godine ispitana od strane MUP-a KS u vezi s drugim krivičnim predmetom, a tada nije imala status osumnjičene.

“Jelena Tošić je bila prijavljena, a ne osumnjičena osoba”, izjavila je tužiteljica. Također je dodala da je Tošić bila ispitana prije otvaranja istrage. Ona je napola saslušanja zatražila imunitet jer se plašila da bi mogla biti inkriminisana.

Feraget je istakao da tvrdnje Tužilaštva nisu tačne jer svjedokinja trenutno ima status osumnjičene, što predstavlja zloupotrebu i kršenje zakona.

Mulalić je dodao da je svjedokinja još od 2015. godine ispitivana i procesuirana kao osumnjičena u ovom slučaju.

Prema njegovim riječima, postupajući tužilac je dao nalog MUP-u da Jelenu Tošić sasluša kao osumnjičenu. Tek nakon toga, kada je počela svjedočiti pred Kantonalnim tužilaštvom, njen status je promijenjen u svjedokinju.

ve odbrane optuženih složile su se da se Jelena Tošić ne saslušava, dok je predsjedavajuća Sudskog vijeća Adisa Zahiragić najavila da će odluka o tome biti donesena naknadno.

Optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlasti tereti bivšeg načelnika općine Ilidža Senaida Memića, kao i Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Azru Mulaosmanović, stručnu saradnicu za poslove urbanizma, te građevinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Prema navodima iz optužnice, Eterović i Mulaosmanović su, kao službenici Službe za prostorno uređenje, postupali prema Memićevim uputama, izdavajući nezakonite dozvole koje je on na kraju potpisivao. U međuvremenu, građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić nisu obavili potrebnu kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja, koja su trebala biti oglašena ništavnim.

Suđenje će se nastaviti 28. oktobra.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija