Detalji svjedočenja Muriza Memića: Meni je dijete ubijeno, jedino da odem kući da vidim da nije došao

Na Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u slučaju Zijad Mutap i drugi, a prije svjedočenja Muriza Memića raspravljano je o nadležnostima ovog Suda u ovom slučaju.

Tužilac Ćazim Hasanspahić iznio je razloge zbog kojih smatra da Sud BiH ima nadležnost postupanja u ovom slučaju, a razloge protiv iznijele su odbrane optuženih.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Branko Perić nakon kratke pauze donio je odluku da se prihvata nadležnost Suda BiH u ovom predmetu.

Perić je kazao da je funkcioniranje pravosuđa prvi uvjet za pristup EU, a da dva krivična slučaja nerazjašnjene smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića su bila u fokusu međunarodne javnosti.

„Ta ubistva dva mlada čovjeka nisu riješena a nisu bili članovi nikakvih kriminalnih grupa. Ne rješavanje ova dva slučaja ozbiljno je kompromitiralo pravosudni sistem i nanijelo štetu ugledu BiH. Javnost i domaća i međunarodna očekuju da ovaj sistem profunkcionira i da riješimo ova dva slučaja“, kazao je Perić.

Kao svjedok je pristupio Muriz Memić kojem se sudija Perić obratio s određenom kritikom u vezi izjava koje je dao u vezi advokata odbrana i zamolio ga da se suzdrži od komentara.

„Mediji žele vaše izjave, ali to nije uvijek korisno za vas. Rizikujete da sebe dovedete od žrtve u krivca“, kazao je Perić.

Memić je odgovorio i rekao Periću da razumije poruku, ali da on smatra da je najviše on omalovažavan od tih advokata.

„Meni je dijete ubijeno, jedino da odem kući da vidim da nije došao. Imam ogromno nepovjerenje u pravosuđe. Rekao sam da vjerujem u čestitost Branka Perića, hvala vam na savjetu, ja vas cijenim, nekad se ne mogu suzdržati“, kazao je Memić.

Perić je nakon toga istakao da ima pravo da na sav glas kritikuje i da svi skandali i neefikasnost utiču i na njega i da nije zadovoljan.

Tužilac Dubravko Čampara svoje ispitivanje počeo je o događajima od 8. februara 2016. godine i onome što se događalo poslije. Memić je kazao da je u noći oko 23 sata 8 februara dobio poziv od bratića Ajdina koji ga je obavijestio da je Dženan nastradao i da moraju do bolnice.

Krenuli su u bolnicu a supruzi je slagao da je Dženan malo ‘kucnuo auto’. Kazao je da je pri dolasku u bolnicu pred KUM-om vidio policajca koji priča s nekim čovjekom.

„Čujem da taj čovjek govori Alisu nije moglo udariti auto, ona je imala prijetnje”, kazao je Memić.

Prišao je i tada je upoznao Zijada Mutapa, kojeg do tada nikad nije vidio.

Memić je kazao da je i ušao u KUM, zatekao doktora koji mu je kazao da je Dženan teško povrijeđen i da ga mora operisati. Memić je prepričao da mu je doktor Alija Čeljo rekao da je ta povreda nastala od jakog udarca. Izašao je napolje i tada mu je Hamza dao Dženanov mobitel, a na pitanje odakle kod Hamze Dženanov mobitel on kaže da mu je dao Zijad Mutap.

Istakao je da u tom trenutku nije vidio Alisu vani, već tek kada je iz KUM-a izvode u kolicima.

„Prilaze joj Arijana i Admir i pomažu joj da uđe u auto. Arijana je pita kako vas je udarilo auto. Ona odgovara Arijani ko je vama rekao da nas je udarilo auto“, ispričao je Memić.

Čampara je podsjetio Memića na izjavu koju je dao u decembru 2018. godine u kojoj se navodi da mu je policajac Josip Barić kazao da je uzimao izjavu od Alise Mutap i rekao ‘ova mala nešto petlja’.

Te februarske noći Memić saznaje da je Dženan kod sebe imao pištolj za koji on nije znao. Memić je kazao da tih dana počinje bombardiranje informacijama, da im je priječeno, da su pretučeni…bilo je raznih informacija.

Kod svog sina Dženana uspio je ući u bolničku sobu 9. februara u 18 sati. Kazao je da ga je otkrio i vidio da nema drugih povreda osim na glavi i oguljotina na prstima. Ponovo je otišao do dr. Čelje i pitao ga da li ga je udario auto.

„Opet mi je rekao ko je vama rekao da ga je udario auto, ovo nisu povrede od auta“, istakao je Memić.

Tih dana Memić je u kontaktu sa Zijadom Mutapom i dolazili su kod Memića kući – Zijad i njegova supruga Esma.

„Meni se tu Zijo počeo kleti Allahom da nema ništa s tim. Ja sam samo rekao reci mi ime, a ja ću zaštititi Alisu. Arijana i Munevera su pričale s Esmom i ona im je rekla nije njih udarilo auto. Alisu je udarilo auto kad je bila mala i ona je oprezna“, ispričao je Memić.

On je kazao da sljedeći put kada je Alisa bila kod njih sagela se brzo i obukla tene što je njemu bilo čudno ‘nazvao sam jednog prijatelja doktora i pitao može li neko ko ima potres mozga da se tako saginje, odgovorio mi je da ne može. Tad su mi se pojavile sumnje“

Memić je kazao da prvi put mu je policija došla na vrata 17. februara nakon dženaze, piše NAP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79