Detalji tragedije u Kalinoviku: Nikola je povikao “ne okreći je ovamo”, čuo se pucanj i pao je mrtav

Dvadesetšestogodišnji Marko Sladoje iz Kalinovika osumnjičen je da je sinoć u mjestu Ulog u toj općini hicem iz puške ubio svog prijatelja Nikolu Koprivicu (30), također iz Kalinovika.

Mladić je, kako saznajemo, svog najboljeg druga usmrtio slučajno. Naime, kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, grupa od pet mladića, koji su dobri prijatelji i redovno se druže, jučer je bila na izletu na izletištu Zelenac u ovom mjestu.

Sa sobom su ponijeli vojničku pušku M48, a kako su kazali istražiteljima, to su učinili iz sigurnosnih razloga, zbog mogućeg prisustva divljih svinja ili drugih divljih životinja.

Detalji tragedije u Kalinoviku: Slučajno ubio druga pa ga držao na rukama do dolaska policije i Hitne

Mladići su sve vrijeme bili na izletištu i zabavljali se, a puška je stajala na krovu automobila i niko je nije dirao.

U jednom trenutku Sladoje je pokušao da ispali hitac u zrak, ali je puška zakovala. Onda je on pokušao da je repetira, a prst mu je ostao na obaraču. Nikola mu je u tom trenutku rekao: “Ne okreći je ovamo”. Samo što je to izgovorio puška je opalila i metak ga je pogodio u glavu te ga je usmrtio na mjestu, otkrio nam je ovaj izvor.

Iz trebinjskog Okružnog javnog tužilaštva kazali su nam da je uviđaj na mjestu događaja završen danas u 13 sati, a obavili su ga, pod nadzorom dežurne okružne tužiteljice pripadnici Policijske uprave Trebinje.

– Sinoć oko 23.15 došlo je do upotrebe vatrenog oružja na lokalitetu Zelenac, u mjestu Ulog, u općini Kalinovik. Tom prilikom smrtno je stradao N. K. (1991) iz Kalinovika, kojeg je iz vojne puške M48 usmrtio M. S. (1995), također iz Kalinovika. Utvrđeno je da je do opaljenja došlo usljed nestručnog rukovanja pšuškom. Ispaljeno je jedno zrno, koje je oštećenog pogodilo u glavu, te je podlegao na mjestu. Osumnjičeni je lišen slobode i on će najvjerovatnije sutra uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat u nadležnost Tužilaštva. Naložena je i obdukcija tijela stradalog koja će biti obavljena najvjerovatnije sutra – kazao je glasnogovornik Tužilaštva Srđan Vukanović za Faktor.

Dodao je da je postupajuća tužiteljica ovo djelo kvalifikovala kao izazivanje opće opasnosti iz člana 394 stav 1. Krivičnog zakonika RS-a.

Inače, za ovo krivično djelo, ukoliko je počinjeno iz nehata, zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od jedne do 10 godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79