Detalji tragedije u Živinicama: Vatrogasac bez opreme ušao u plamen, život izgubila djevojčica Amina

Trinaestogodišnja Amina G. nastradala je u požaru koji je u ponedjeljak navečer izbio na spratu kuće u Bosanskoj ulici, naselje Sjever, u Živinicama. Tom prilikom povrijeđen je i vatrogasac Aljo Aljić koji je, rizikujući život, bez ikakve opreme ušao u kuću zahvaćenu plamenom i iznio tijelo djevojčice – piše Oslobođenje.

Kako saznajemo, 13-godišnja djevojčica sa Downovim sindromom živjela je sa majkom Nerminom i još jednom sestrom u jednoj od kuća koje su izgradile nizozemske vlasti na području Živinica, kako bi u njima bile smještene prognaničke porodice, ali i stanovništvo koje je u stanju socijalne potrebe. Nakon razvoda Nermina je s djecom u naselje Sjever došla prije tri godine.

U ponedjeljak je na spratu njihove kuće bila samo​ Amina G. koju je čuvala jedna žena. Nermina je drugo dijete odvela kod nane, a kritične večeri nije bila kući. Požar je primijećen jako kasno, kad je već zahvatio prostorije na spratu. Komšije kažu da su samo u jednom trenutku čuli vrisak žene koja je čuvala 13-godišnjakinju i koja je dozivala u pomoć, nakon čega su po izlasku napolje vidjeli da je sprat kuće u plamenu.

Ovo je 13-godišnja djevojčica koja je izgubila život u požaru u Živinicama (FOTO)

Dodaju da su ubrzo uspjeli spustiti žensku osobu kroz prozor. Tada se pojavio vatrogasac Aljo Aljić, koji stanuje u blizini. Čuvši da je na spratu ostalo dijete, popeo se uz merdevine i kroz prozor ušao u prostoriju u plamenu. U dnevnom boravku na trosjedu je našao djevojčicu i iznio je napolje.

Tom prilikom i sam se nagutao dima, te je zadobio povrede noge, šake i leđa, zbog čega je upućen na pružanje medicinske pomoći. Dežurni ljekar Službe hitne pomoći konstatovao je smrt djevojčice koja se otrovala ugljenmonoksidom usljed predugog udisanja dima.

Na mjesto događaja je pristiglo osam vatrogasaca sa tri vozila koji su ugasili požar. Interesantno je da su vrata stana na spratu kuće bila zaključana, tako da je vjerovatno to bio razlog zašto žena nije uspjela iznijeti napolje djevojčicu koju je čuvala, piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79