Detaljni sporazum između Kosova i Srbije procurio u javnost

Nacrt konačnog sporazuma između Kosova i Srbije konačno je otkriven. Na osnovu ovog sporazuma, koji je objavljen u društvenim mrežama na Kosovu, Mitrovica dobiva status slobodnog grada, dok rudarski kompleks Trepča, za koji se procjenjuje da ima oko 500 milijardi eura prirodnih resursa, dobiva poseban status.

Ova kompanija će dovesti do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineskog konzorcija, koji će eksploatirati rudnik u periodu od 99 godina. Petnaest posto profita će ići u Mitrovicu, 35 će otići u Srbiju, a 50 posto u kosovski budžet.

Općina Preševo, koja se nalazi na jugu Srbije, u potpunosti će pripasti Kosovu. Općina Bujanovac dobiva status posebnog distrikta, piše IBNA.

Prema nacrtu sporazuma, ovaj grad će imati vijeće od tri člana i skupštinu od 30 članova. Budžet ovog grada finansirat će Srbija, Kosovo i EU. Grad također dobiva status bescarinske zone.

Vojna baza JUG u Cepotinu postaje američka baza, međutim, ona će biti mješovita. Ova baza će imati 1.700 vojnika, od kojih 50 posto Srba i 50 posto Albanaca, sa civilnim nadzorom i savjetodavnim statusom.

Koridor 10 će biti zaštićen od NATO-a na period do 15 godina, dok će se sve strane moći slobodno kretati u njemu.

Sedamdeset pet posto elektroenergetske mreže će pripadati Kosovu, a 25 posto Srbiji zbog interkonekcije. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Njemačka.
Pećka patrijaršija i srpske crkve na Kosovu će dobiti ekstrateritorijalni status na Kosovu.

Očekuje se da će ovaj sporazum garantirati Vijeće sigurnosti UN-a, EU i NATO.

Očekuje se da će sporazum biti završen do 15. maja 2019. godine, a konačni sporazum će, pretpostavlja se, biti potpisan između 28. juna do 13. jula 2019. godine.

Do oktobra 2019. parlamenti obje zemlje bi trebali ratificirati sporazum i izmijeniti ustave. Potpuna implementacija ovog sporazuma počinje 1. novembra 2019. godine.
Ovaj dokument nisu komentirale vlasti u Prištini. Jedini koji je reagirao bio je lider Partije samoopredeljenja Albin Kurti, koji je napao predsjednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) i njegov plan.

– Postoji mnogo opcija za Kosovo. Jedina stvar koju je predsjednik uradio je da trguje s Kosovom – rekao je Kurti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79