Devet godina robije za ubistvo kuma u afektu: Majka ubijenog tvrdi da je presuda ponižavajuća

Sudsko vijeće Okružnog suda u Bijeljini, kojim je predsjedavala sudija Milena Zorić, nakon ponovljenog sudskog postupka Đorđu Bojkiću (31) iz Lopara, kojeg je optužnica teretila za ubistvo kuma Luke Stevića u noći između 15. i 16. maja 2018. godine u selu Jablanica, kod Lopara, izreklo je Bojkiću zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina.

U kaznu mu je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 18. maja 2018. godine, piše Avaz.

Obrazlažući presudu, sudija Zorić je navela da su prilikom određivanja zatvorske kazne uzeti u obzir svi materijalni dokazi i iskazi svjedoka, sudskih vještaka, kao i samog optuženog, koji je iznio svoje svjedočenje o ovom slučaju.

“Izrečena kazna odnosi se na ubistvo u afektu, jer je uvaženo i to da je na optuženog veliki uticaj imalo reaktivno stanje razjarenosti, nakon što je oštećeni u porodičnoj kući Đorđevog oca Branislava, na pitanje Đorđa zašto mu je opsovao dijete, odgovorio: ‘Da nije bilo mene, ne bi ni dijete imao’. Kod optuženog je nastupilo stanje suženja svijesti i privremene duševne poremećenosti, nakon čega je oštećenom nanio smrtonosne povrede”, rekla je sudija Zorić.

Dragica Stević, majka ubijenog Luke Stevića, kratko je prokomentirala da je ovakva “presuda ponižavajuća za roditelje i rodbinu ubijenog Luke Stevića”.

Branilac optuženog Đorđa Bojkića, advokat Petko Budiša izjavio je da je njegov branjenik ranije pravomoćno oslobođen za višestruko posjedovanje različitih vrsta oružja.

“Ranija presuda od 12 godina ukinuta je nakon moje žalbe i postupak je ponovljen. Od početka sam tvrdio da je postojala provokacija od oštećenog te da je na najgrublji način vrijeđao mog branjenika, što je Sud utvrdio ovom presudom. Uvreda od drage osobe izaziva psihološki težu posljedicu i jači afekt, što su utvrdila i tri neuropsihijatra u svojim vještačenjima. Primijenjena je sankcija ubistvo iz afekta, za koju smatramo da je trebala biti blaža”, izjavio je advokat Petko Budiša, ne isključujući ni mogućnost ulaganja žalbe.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79