Devet osoba iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle, I. Sarajeva još uvijek u Afganistanu. Čeka se evakuacija

Devet državljana BiH koji se nalaze u Afganistanu ne mogu biti evakuisani zbog obustave svih civilnih letova, potvrdio je za “Avaz” Sakib Forić, ambasador BiH u Pakistanu koji nerezidentno pokriva Afganistan.

Radi se o bh. državljanima koji su bili zaposleni u inostranim kompanijama

Jedan od državljana, trebao je jutros biti evakuisan, ali je sve odgođeno do daljnjeg. Radi se o bh. državljanima koji su bili zaposleni u inostranim kompanijama.

Sada je upitno kada će i kako doći u Bosnu i Hercegovinu.

– Njima su karte kupile firme, tačnije poslodavci za koje su radili. Niko nije računao da će Kabul pasti za tri dana. Sada su oni tamo na Aerodromu u Kabulu. Brane ih američki, britanski i turski marinci. Svih naših devet državljana su na aerodromu “Hamid Karzaji” i čekaju da se situacija smiri jer su svi civilni letovi obustavljeni zbog vojnih letova ali i zbog nesigurnosti. Jedan je trebao jutros da leti s “FlyDubaijem”, ali je let suspendovan i nije ni poletio. Sada svi čekaju – kaže Forić.

Sakib Forić: Čekamo da se situacija smiri

Otkrio je su iz kojih gradova su bh.državljani koji se nalaze u Afganistanu.

– Ima ih iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle, Istočnog Sarajeva. Dvojica su iz Istočnog Sarajeva, trojica iz Lukavca. Svi rade za strane firme koje su im i kupili karte a ne Ministarstvo vanjskih poslova BiH – kaže Forić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79