Devetočlana porodica već dvije sedmice nema vode u Sarajevu

Iako su od gradskog naselja Stup udaljeni samo sedam kilometara, devetočlana porodica Hajrudina Kurtića, koja živi u Paljevskoj ulici u Rječici, već dvije sedmice nema kapi vode na svojim slavinama.

Mala djeca

– Od 1996. godine živimo ovdje. Svaki dan molimo ljude iz Mjesne zajednice da nešto urade, da vide zašto ne dobivamo gradsku vodu ili da nam je dovezu cisternom. Stalno nam govore da se upišemo na neke spiskove – žali nam se Hajrudin.

Isto mu kažu i kada nazove preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iako je uredan platiša.

– Govore mi da se javim u Općinu Novi Grad kako bi se ispoštovale potrebne procedure. Kakve su to procedure ako redovno plaćam račune. Život mi je više dojadio. Zamislite kako je meni s malom djecom, bolesnom ženom… Više nemam snage u rukama noseći vodu od komšija – ističe Kurtić.

Za načelnika općine Novi Grad Semira Efendića ima riječi hvale, ali mu poručuje da malo zađe u prigradska naselja da vidi kako mu narod živi. Isto važi i za članove Vlade Kantona, posebno za resornog ministra Envera Hadžiahmetovića, koji bi se trebao pozabaviti rješavanjem vodosnabdijevanja u ovom dijelu grada.

– Nemam ništa protiv toga što „šminkaju“ samo centar Sarajeva i općine, otvaraju parkove, igrališta… Apeliram na sve njih da dođu i vide ovu našu patnju. Mi ovdje nemamo asfaltiran put, osnovne uvjete za život. S obzirom na to da smo napušteni od svih, imamo osjećaj da živimo 140 kilometara od Sarajeva, Novog Grada – kaže Kurtić za Avaz.

Reagirali iz Općine

Kako saznajemo, za probleme porodice Kurtić saznao je i načelnik Efendić, koji je odmah naredio šefu Civilne zaštite općine Novi Grad da se mještanima voda dovozi u cisternama dok se ne riješi problem s ViK-om.

Iz ViK-a kažu da je i dalje na svim izvorištima evidentan pad izdašnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79