Dević: “Možda su i hiljade vakcina proturili ‘ispod ruke’ svojim stranačkim kolegama”

O vakcinaciji kantonalnih ministara “preko reda”, vakcinalnim punktovima, promociji imunizacije, radu Skupštine Kantona Sarajevo i drugim temama danas su u Danu uživo na N1 razgovarali sa šefom Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS Mahirom Devićem.

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo kritikovao je kantonalnu Vladu i ministre jer su se vakcinisali “preko reda”. O tome i drugim aktuelnim temama. Jeste li imali pouzdane informacije i prije njihovog priznanja, da su se kantonalni ministri vakcinisali preko reda?

“Iz ovih njihovih izjava, izjava ministra Katice, na najbolji način govori ovo što su oni uradili. Jasno se vidjelo u tim izjavama da on ne govori istinu”, kazao je Dević.

Danas stiže informacija da od ponedjeljka, 23. augusta 2021. godine, počinje vakcinacija bez najave na punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Hadžići i Ilijaš. Prethodno je kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić rekao da Domovi zdravlja nemaju uslove za masovnu vakcinaciju i revakcinaciju.

“Očigledno je njima odgovarao ovaj centralizirani sistem vakcinacije zbog ovih zloupotreba. Nije tu sigurno samo bila u pitanju Vlada KS, tu su u pitanju desetine i stotine vakcina, da ne kažem možda i hiljade koje su oni, na neki način, ispod ruke proturili. Ovo je samo vrh ledenog brijeg, kada su u pitanju ministri. Prema našim informacijama oni su to radili i prema svojim istaknutim članovima, direktorima preduzeća, upravnim i nadzornim odborima, stranačkim kolegama. Potpuno je logično da sistem vakcinacije bude dostupan građanima, da svaka općina ima otvoren bar jedan punkt koji će, prije svega, biti otvorena za stare ljude”, naveo je Dević.

Jesu li se vaše kolege, zastupnici SDA u Skupštini KS vakcinisali u međuvremenu?

“Ja nisam, kolega Zahiragić također nije, mislim da kolegica Jasmina Biščević jeste zato što je ona zdravstveni radnik. Mi nismo još”.

Kako je kazao, zastupnici u Skupštini KS su se trebali zajedno vakcinisati kako bi poslali poruku jedinstva u borbi protiv koronavirusa.

“Očigledno je da su oni ovo uradili prije i onda nisu bili u prilici da naprave jedan takav koncept promocije jer su se vakcinisali prije nego što su obični građani imali mogućnost da se vakcinišu”, naveo je Dević.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79