Dević ostaje predsjednik studentskog udruženja u Sarajevu

Student Pravnog fakulteta Faruk Dević ponovo je izabran za predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

Kako su saopćili iz SPUS-a, ovo je Devićev drugi uzastopni mandat. Prvi put za predsjednika je izabran u novembru 2020.

Na prijedlog Devića je na Skupštini SPUS-a, kako je navedeno, jednoglasno usvojena Studentska deklaracija kao strateški dokument za razvoj visokog obrazovanja, ali i progres cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva.

“Studentska deklaracija je podijeljena u pet oblasti, a pri tom vodeći se diverzitetom oblasti u kojima su iznimno potrebne pozitivne promjene narativa i diskursa u kojima se kreću. Također, Deklaracija obuhvata strategije provodive na svim nivoima vlasti, na univerzitetima ponaosobno te na alma mater, Univerzitetu u Sarajevu”, obrazloženo je.

Neke od spomenutih ideja i ciljeva djelovanja koji su postavljeni, proizašli su iz diskusija sa studentima u prethodnom periodu, ali i na samoj sjednici Skupštine, istaknuto je.

“Pojedini problemi manjkavosti studijskog sistema na koje će se posebno obratiti pažnja su zdravstveno osiguranje studenata, valorizacija i zaposlenje dobitnika najprestižnijih univerzitetskih priznanja, problema nepriznavanja ostvarenih uspjeha na međunarodnim programima razmjene te niz drugih detektovanih problema i poteškoća studentskog života”, ukazali su u SPUS-u.

Za zamjenika predsjednika izabrana je Inela Subašić, studentica Fakulteta političkih nauka, za sekretara Adi Selman Hajrić, student Ekonomskog fakulteta te za Studenta pravobranioca Emina Bešlija.

Novo rukovodstvo je predstavilo plan rada koji će u svojoj srži fokusirati se primarno na ideje i projekte koji će poboljšati cjelokupni standard studentskog života, odvijanja nastavnog procesa s težnjom ka, kako je naglašeno, izvrsnosti studenata Univerziteta u Sarajevu, kao primarnom cilju SPUS-a.

Članovi Izvršnog odbora su:

Hamza Durić, predsjednik Komisije za ekonomiju;

Harun Mujičić, predsjednik Komisije za informisanje i odnose s javnošću;

Amina Krivić, predsjednica Komisije za kulturu;

Mirza Medunjanin, predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju;

Nermina Ibrahimović, predsjednica Komisije za nastavu i reformu;

Muhamed Zukić, predsjednik Komisije za naučno-istraživački rad;

Tarik Bašić, predsjednik Komisije za sport;

Azemina Hadžiabdić, predsjednica Komisije za studentski standard i praksu;

Vedina Kučuković, predsjednica Komisije za zdravstvo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79