Dević: Ponovnim brojanjem dokazane su malverzacije NiP-a, pobjednika će odlučiti dijaspora

Potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević kazao je za “Avaz” da su prilikom ponovnog prebrojavanja glasova za načelnika općine Ilijaš, koje je naložila Centralna izborna komisija (VIK) BiH, utvrđene nepravilnosti.

Navodi da su malverzacije stranke Narod i pravda (NiP) odnosno “četvorke” dokazane ponovnim prebrojavanjem glasova u prisustvu pet posmatrača iz političkih stranaka i pred očima općinske izborne komisije Ilijaš.

– Ima 12 potpisa više u odnosu na broj listića, dakle 12 glasačkih listića nedostaje. Znači da neko nije stigao vratiti te listiće, vjerovatnu u kutiju koju je iznosio vani i vjerovatno glasao van biračkog mjesta. To može indicirati da su ti listići bili u nekoj vrsti opticaja, da li bugarskog voza ili da su ubacivali te glasačke listiće i fiktivno potpisivali birački spisak. Moglo bi se razumjeti da je jedan ili dva, ali 12… To je biračko mjesto na Jahorini gdje je predsjednik biračkog mjesta bio zet od Amara Dovadžije (kandidat “četvorke” za načelnika, op.a.), svi članovi biračkog odbora su bili iz “četvorke” – rekao nam je Dević.

Kaže da je u ovom slučaju velika razlika u glasovima između kandidata SDA Akifa Fazlića i Dovadžije, oko 150 glasova, što je, prema njegovim riječima, sumnjivo.

– Žalit ćemo se i tražit ćemo da se ponovo održe izbori na tom biračkom mjestu. I još na nekim biračkim mjestima sakupljamo dokaze. Ima nekih nelogičnosti, da su organizovano vršili izborni inžinjering. CIK će objaviti preliminarne rezulate i prema njima će, vjerovatno, Dovadžija imati 30-tak glasova više, ali to je bez glasova Covid tima i mobilnih timova nakon čega će se razlika istopiti. Konačnu odluku će vjerovatno donijeti glasovi iz dijaspore – kazao nam je Dević te najavio podnošenje žalbe kada CIK objavi preliminarne rezultate izbora.

Napominje da su tradicionalno glasači iz inozemstva davali podršku načelniku Akifu Fazliću kada je dobivao skoro duplo više glasova od protukandidata što očekuje da će se i ovaj put dogoditi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79