Dević traži podatke kada su ministri Vlade KS revakcinisani, Vranić kaže da ih štiti Zakon

Na današnjoj 42. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnik SDA Mahir Dević, upitao je kantonalnog ministra zdravstva kojih šest ministara se vakcinisalo u uredu Vlade te kada je bila revakcinacija tih ministara.

Premijer KS Edin Forto ranije je, nakon pisanja medija, potvrdio da su se članovi Vlade KS vakcinisali u kabinetima.

– Svuda u svijetu Vlada ima prioritet vakcinacije. U jeku pandemije koronavirusa, u februaru, naš Krizni štab i ministar zdravstva insistirali su da se svi vakcinišu kako ne bi ostali bez Vlade, bez kvoruma. U tom trenutku su članovi Vlade odbili to jer građanima BiH nisu bile dostupne vakcine. Naša greška je da to nismo uradili javno i da to nismo iskoristi za promociju vakcinacije. Ali ni u kom trenutku nismo sumnjali, kada je došao veći broj vakcina i kada je najavljen i dolazak novih, da je u redu bilo da se vakcinišemo – kazao je tada Forto.
Haris Vranić, ministar zdravstva KS, rekao je tačan datum revakcinacije ne zna.

– Zakon o zaštiti podataka mi ne dopušta da odgovorim na pitanje koja su imena vakcinisanih ministara. Ja ne mogu iznositi pojedinačne podatke o vakcinisanim – odgovorio je Vranić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79