Dević tvrdi da će koalicija u KS biti nestabilna, a Okerić da će biti još jača

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo novoizabrani zastupnici su dobili nove mandate nakon održanih Općih izbora, a formirana je Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo.

Za predsjedavajućeg Komisije za imenovanje izabran je Elvedin Okerić, za zamjenika Vibor Handžić, a izabrani članovi su Davor Čičić, Damir Marjanović, Muamer Bandić, Mahir Dević i Ilijaz Pilav.

Neće se formirati stabilna vlast

Nakon sjednice, šef Kluba SDA Mahir Dević rekao je kako je SDA pobjednik izbora u KS, i da će ovo biti jedan nestabilan perod i u KS i u FBiH.

– Kako stvari stoje, tu se neće formirati stabilna vlast. SDA je prva u KS za Skupštinu KS i dobila je najviše glasova. Kao šef Kluba nisam razgovarao o mogućim koalicijama sa nekim strankama, centala stranke vodi pregovore i ne mogu vam više informacija dati na tu temu. Mi ne možemo blokirati rad Skupštine, a ako mislite da vlast može funkcionirati sa osam i devet stranaka u koaliciji, onda će to biti nestabilno – poručio je Dević.

Elvedin Okerić (Narod i pravda), kazao je da nije istina da je SDA povijedila, već stranka iz koje on dolazi.

– Preko 50 posto glasova je trojka dobila u KS. Građani su dali 700.000 glasova više u odnosu na SDA. NiP je dobila najveći broj glasova od birača u KS – kazao je Okerić.

Principi mjera i sporazuma

On je naveo da će Komisija će za imenovanje provoditi daljnu proceduru.

– NiP, SDP i Naša stranka i Damir Marjanović sa strankom Za nove generacije imaju većinu i nastavljamo raditi dok se ne formira vlast na višem nivou i onda će možda biti još jača koalicija. NiP ima pravo na premijera KS, ali nismo insistirali na takvim ucjenama. Vodili su nas principi mjera i sporazuma. Već su određeni sporazumi pripremljeni i za nekih desetak dana ćemo ih početi primjenjivati na mjestima gdje imamo vlast za koalicionim partnerima. Ministar finansija Davor Čoćić je preuzeo mandat za Skupštinu i tu će biti određenih pomjeranja. Zadovoljni smo sa našim ministrima i rješavat ćemo probleme – kazao je Okerić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79