Dexametazon: Spasio hiljade pacijenata oboljelih od COVID-a širom svijeta

Dexametazon – jeftini steroid koji se brzo pojavio kao vrlo učinkovita terapija COVID-a, zahvaljujući velikom ispitivanju lijekova koji su proveli britanski naučnici – do sada je spasio živote oko milion ljudi širom svijeta, uključujući 22.000 u Velikoj Britaniji, objavila je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u Engleskoj.

Nazvano Recovery (oporavak, op.pr), najveće kliničko ispitivanje lijekova protiv COVID-a, počelo je u martu 2020. godine kako bi se procijenila prikladnost niza različitih lijekova za pomoć hospitaliziranim pacijentima s COVID-om. Otada su te studije provodile hiljade liječnika i medicinskih sestara na desecima hiljada pacijenata u bolnicama širom Britanije, piše Guardian.

Kako se COVID-19 pojavio krajem 2019, Peter Horby s Univerziteta Oxford, specijalist za zarazne bolesti, počeo je raditi na ispitivanjima lijekova u Wuhanu. No studije su odložene jer su žestoka ograničenja i lockdown “isušila” zaraze u Kini.

U međuvremenu, slučajevi su se počeli pojavljivati u Europi.

Horby je udružio snage s oksfordskim kolegom Martinom Landrayem, profesorom medicine i epidemiologije, da uspostavi program Recovery. Trebalo im je samo devet dana od izrade prvog protokola do upisa prvog pacijenta, što obično traje devet mjeseci.

Manje od 100 dana nakon što je započeo program, istražitelji su dali zapanjujući rezultat – prvi lijek koji je dokazano poboljšao šanse za preživljavanje COVID-a. Dokazano je da je deksametazon, široko dostupan i pristupačan generički steroid, smanjio rizik od smrti za trećinu pacijenata s COVID-om na ventilatorima i za gotovo petinu za one koji su na terapiji kisikom.

“Bilo je teško znati koliko će života biti spašeno jer nismo znali kakva će biti putanja pandemije ili koliko će rezultati biti dobro prihvaćeni”, rekao je Horby.

Rezultati su proslavljeni – i prihvaćeni globalno.

“Jasno je da je deksametazon imao velik utjecaj”, primijetio je Horby. “Milion je velik broj…To je procjena koja bi mogla biti malo niža od te ili čak viša od te. Ne znamo.”

Procjene koje je objavio engleski NHS bit će uskoro objavljene, ali, kako Guardian javlja, podrazumijeva se da se temelje na studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications prošlog mjeseca, koja je izračunala da je otprilike 12.000 života u Velikoj Britaniji spašeno između jula i decembra 2020. godine. To bi se prevelo na oko 650.000 života na globalnoj razini u istom razdoblju, napisali su istraživači.

Međutim, klinička istraživanja u zemljama s niskim i srednjim prihodima s smanjenim pristupom kisiku i/ili respiratorima ključna su za preciznije ‘brojanje’ života spašenih upotrebom deksametazona, upozorili su autori studije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79