Dijaspora izvarana: Načelnik Ćosić i školska uprava prevarili đake i donatore

Kada je sad već daleke 2015. godine, u pravom socrealistčkom maniru, uz folklor, igru, pjesme i govore, svečano postavljena balon-dvorana u kojoj je nastavu tjelesnog trebalo imati oko 1200 učenika iz dvije srednje škole iz Istočnog Sarajeva, nitko nije mogao ni sanjati da nikada ni jedan sat tjelesnog u njoj neće biti održan!

Ostalo je zapisano kako je ispred balon-dvorane, pred mnogobrojnim tv-kamerama, tadašnji načelnik općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić govorio hvalospjeve kako je lokalna zajednica na čijem je čelu financijski pomogla montiranje dvorane, angažirala se oko njenog uvoza i oslobađanja carinskih nameta, osiguranja sve neophodne dokumentacije, priključka na gradsku toplovodnu mrežu…

Prolazile su godine, načelnik Ćosić je u međuvremenu postao gradonačelnik Istočnog Sarajeva, a balon-dvorana je uklonjena, iako nikad nije primila ni jednog učenika pod svoje skute. Da bruka bude veća, balon-dvorana je kupljena zahvaljujući donaciji Udruženja logoraša Republike Srpske iz Australije, koje je prikupilo novac u iznosu od 44.000 maraka.

Sve to bio je razlog da zastupnici oporbe u Skupštini općine Istočno Novo Sarajevo postave u maju ove godine službeno zastupničko pitanje – “Gdje se trenutno nalazi balon-dvorana i hoće li je općina vratiti ili prodati?”.

Odgovor koji je dao aktualni načelnik općine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić je šokirao sve. Donatori i djeca koja su po kiši, snijegu i vrućinama izvodili nastavu po obližnjim parkovima i livadama su, malo je reći, prevareni!

Ispalo je da je tadašnji načelnik općine Istočno Novo Sarajevo, a sadašnji gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić više od pet godina obmanjivao i srednjoškolce i njihove roditelje – kaže zastupnik oporbenog SDS u Skupštini općine Istočno Novo Sarajevo Stefan Ignjatović.

U odgovoru se navodi da je montažni objekat balon-dvorana nabavljen 2015. godine kao donacija udruženja “The Association of Camp Inmates of RS branch NSW”, iz Australije, koju je zastupao predsjednik Mladen Šuvajlo. Iznos koji je plaćen od strane donatora direktno prodavcu Zoranu Kipoviću iz Pančeva je bio 44.000 KM.

Škola je, u suradnji i uz financijsku podršku opštine Istočno Novo Sarajevo, platila Naučno-istraživačkom institutu Unis za izradu Izvještaja o kontroli nosivosti i stabilnosti čelične konstrukcije montažnog objekta br. 01-111/18. od 23.1 2018. u cilju dobivanja upotrebne dozvole i stavljanja objekta u funkciju. Izvještaj Instituta nalazi da se konstrukcija ne može smatrati pouzdanom u pogledu nosivosti i stabilnosti preuzimanja osnovnog i dopunskog opterećenja.

Ugovorom o izvršenju usluga br. 01-352/20. od 233.2020. s firmom Ai3 doo” Istočno Sarajevo Škola je ugovorila demontažu balon-dvorane, njeno odvoženje, pripremu podloge terena za radove oko izgradnje terena, te izradu i montažu tribina. Za ove usluge firma „Ai3 d.o.o. prihvaća se koristi stečene kroz demontirani objekat i materijal i preuzima montažni objekat balon-dvoranu u svoje vlasništvo.

S tim u vezi, Školski odbor je naložio direktoru do nađe rješenje, te je zbog nemogućnosti stavljanje montažnog objekta u upotrebu, direktor odlučio da je najbolje rješenje da se objekt ukloni, a da se postojeći tereni adaptiraju i da budu upotrebljeni za nastavu tjelesnog. Postupajući po nalogu Školskog odbora, škola 2.3.2020.  potpisuje ugovor s organizacijom Gopa – predstavništvo u BiH i općinom Istočno Novo Sarajevo o udruživanju financijskih sredstava u svrhu realizacije sanacije sportskog igrališta u sklopu JU Srednje škole “28. juni“ Istočno Sarajevo.

Ignjatović kaže da nisu zadovoljni ovim odgovorom općine jer on ne objašnjava kako je vrijednost dvorane s više od 40 tisuća maraka spala na 3.626 maraka.

“Pitanje kako je dvorana s vrijednosti od 44.000 maraka spala na 3.626 maraka kao i mnoga druga pitanja u vezi ovog skandala ostaju zavejana zidom šutnje od strane općinske uprave. Da to nije izoliran slučaj govori i činjenica da trenutno krše Pravilnik, ali i Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH pošto ne odgovaraju na mnoga zastupnička pitanja koja su postavljena odavno”, kaže Ignjatović.

Đorđo Šuvajlo iz Udruženja logoraša Republike Srpske iz Australije, kaže da su se odazvali na poziv Srpske pravoslavne crkve u Australiji, kojoj se tadašnja direktorica škole “28. juni” Mlađenka Pandurević obratila sa zahtjevom za donaciju novčanih sredstava za nabavku dvorane.

“Mi smo primili pismo i odlučili da pomognemo djeci. Uz pomoć MIS televizije u Sidneyu smo izreklamirali akciju i uspjeli da za kratko vrijeme skupimo više od 40 tisuća maraka, a cijena nove dvorane je bila oko 90 tisuća KM i nadali smo se da ćemo prikupiti cijeli iznos. Međutim, tada su se dogodile poplave u RS i Srbiji i tada su se počele skupljati pare za obnovu nakon poplava. Nakon toga smo igrom slučaja našli dvoranu u Pančevu od 44 tisuće maraka. Za nju smo javili Mlađenki Pandurević, a ona je organizirala komisiju koja je otišla na lice mjesta u Pančevo da pogleda dvoranu. Nakon što smo dobili uvjeravanja da je dvorana u ispravnom stanju stupili smo u kontakt s prodavcem i napravili ugovor”, kaže Šuvajlo.

On je rekao da je  to bio ugovor između Udruženja logoraša kao donatora, prodavca Kićovića i kupca Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Sarajeva. 

“Direktorica Mlađenka Pandurević nas je upozorila da nipošto novac ne šaljemo u Istočno Sarajevo, jer onda od dvorane ne bi bilo ništa, već da mi novac odmah prebacimo prodavcu u Pančevo”, ističe Šuvajlo i dodaje da je ugovorom dogovoreno da se isplata vrši u tri faze. Prva faza je bila depozit od 10%, druga kada dvorana prijeđe granicu, a treća nakon montaže i izdavanja upotrebne dozvole.

Šuvajlo je rekao da je dogovoreno da općina Istočno Novo Sarajevo u kojoj se škola nalazi plati prijevoz, montažu i carinske troškove za balon dvoranu i to je iznosilo oko 9600 maraka, a da je Udruženje zanimalo da plati salu po cijeni od 44 tisuće maraka i da se ta dvorana pusti u upotrebu na radost djece.

“Međutim, tu su već počele komplikacije, jer prodavcu Kićoviću nije isplaćen novac za prijevoz i montažu iz razloga što su našli da tehnička dokumentacija ne odgovara stvarnom stanju, neki profil nije odgovarao onom što je napisano u dokumentaciji i općina nije isplatila taj dio sredstava. Koliko sam upoznat došlo je do dogovora između prodavca i općine da se uplati pola iznosa”, rekao je Šuvajlo.

On je dodao da je u ugovoru o donaciji koji je Udruženje potpisalo sa Srednjom školom „28. juni“ stavljen član da je, ako objekt ne bude priveden namjeni, škola dužna na osnovu zahtjeva Udruženja u roku od tri dana da vrati donatoru novac u iznosu od 44 tisuće maraka.

“Za sada nismo iskoristili taj dio ugovora i nismo tužili nadležne, već smo očekivali da će se problem riješiti na osnovu dogovora. Koliko sam upoznat, Ljubiša Ćosić je izvodio tri kvalificirane firme da urade elaborate o tehničkoj izvodivosti izdavanja upotrebne dozvole, ali do izrade tih elaborata nije došlo iako su plaćeni. NI do popravke konstrukcije nikada nije došlo. Zadnji izvještaj te firme sa Sokoca je da se armaturom fi 10, koja se kod nas upotrebljavala za izradu temelja štala i pomoćnih objekata, treba ojačati kompletna konstrukcija objekta i to bi izašlo oko 22 tisuće maraka. I za taj novac je novi direktor srednje škole ponovno tražio donaciju od srpske dijaspore iz Australije, ali smo mi to odbili jer smo vidjeli da neko isisava proračun opštine Istočno Novo Sarajevo, a da od dvorane neće biti ništa”, kaže on.

Šuvajlo kaže da mu je najviše žao djece koja ispaštaju zbog političkih igara i zloupotreba proračuna od strane nadležnih.

“Naš donator i aktivist Lalović iz Perta platio 150 maraka da napravi tablu koju je postavio u dvorište srednje škole na kojoj je pisalo tko je donirao dvoranu. Balon-dvorana je bila montirana i spremna da primi djecu”, navodi.

Načelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je nazočio otvaranju dvorane za tjelesno, rekao da je općina osigurala svu potrebnu dokumentarciju i obećao da će osigurati toplovod za dvoranu kako bi bila u upotrebi i u zimskom razdoblju, kao i električnu energiju, ali se to nikada nije desilo”, kaže Šuvajlo i dodaje da je sada tabla o donatorima davno izrezana, a da su dobili informacije da je dvorana sada uklonjena.

“Imamo dokument gdje Skupština Istočnog Sarajeva objašnjava da su uklonili dvoranu za iznos od 3600 maraka, upravo za onoliko koliko su oni procijenili da vrijedi ta dvorana koju smo mi platili 44 tisuće maraka. Mi čekamo sada da je vidimo negdje u Istočnom Sarajevu u sklopu nekih privatnih montažnih dvorana i da se u privatnoj režiji organiziraju sportske manifestacije u toj dvorani”, ističe Šuvajlo i dodaje:

“Mi ne odustajemo od eventualne tužbe i trenutno tražimo odvjetnika koji će pokrenuti tužbu protiv nadležnih da se dvorana ili privede namjeni ili da se vrati novac našem Udruženju.”

On je dodaje da se s gradonačelnikom Istočno Sarajeva Ljubišom Ćosićem pokušavao čuti, ali on je izbjegavao razgovor s njim, jer mu, smatra Šuvajlo, očigledno nije odgovarao.

Šuvajlo je na kraju poručio da je Udruženje logoraša Republike Srpske prikupljalo donacije i za bolesnu djecu, sakupljali novac za operacije, imali ogroman broj humanitarnih akcija, ali da ovakvu prevaru nikada nisu doživjeli piše Hercegovina.info

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79