Dijaspora kumovala ekonomskom uzletu

U proteklih godinu dana na području općine Sanski Most zaposleno je 350 radnika, od čega najveći broj u firmama realnog sektora, koje su u proteklim godinama pokrenute zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu.

  Faris Hasanbegović, načelnik ove općine, ističe kako imaju izuzetno dobru saradnju s takvim preduzećima, te da je četvrtina zaposlenih dobila radna mjesta zahvaljujući poticajnim programima za zapošljavanje koje je realizovala lokalna vlast u iznosu od oko 350.000 maraka.

“Kako bismo stimulisali zapošljavanje, kreirali smo u proteklom periodu niz različitih programa, te obezbijedili sredstva iz raznih izvora. Krajem avgusta planiramo također provesti jedan takav program i planiramo sredstva za osam firmi kojima je potrebna podrška u nabavci novih mašina za rad”, istakao je Hasanbegović.

On je dodao da je, kao još jedan vid stimulansa, općinska vlast tokom ove godine izvršila povrat sredstava u iznosu od oko 110.000 maraka za tri firme koje su izgradile ili proširile vlastite proizvodne kapacitete, a radi se o sredstvima za rente i komunalije.

“Važno je istaći da je pokrenuto više privrednih subjekata ili su postojeći proširili obim svojih ekonomskih aktivnosti. Riječ je isključivo o radnim mjestima u neposrednoj proizvodnji, znači proizvodi se nova materijalna vrijednost, i to je vrlo značajno ne samo za našu općinu, nego i za državu u cjelini. Većina ovih firmi izvozno je orijentisana, te ima stabilno i perspektivno tržište”, istakao je Hasanbegović.

On je dodao kako je vrlo značajno što se naši ljudi u dijaspori, koji su u proteklim godinama pokrenuli svoj biznis u stranim zemljama, sada interesuju za ulaganja u zavičaj. Ističe kako je to za njih vrlo isplativo, s obzirom na povoljne cijene radne snage i sirovine, ali i blizinu evropskog tržišta.

Jedan od uspješnih poduzetnika porijeklom sa ovih prostora je Ajdin Karabeg, vlasnik firme “Sika limarstvo”, koja danas zapošljava 40 radnika.

“Imamo odličnu saradnju s lokalnim vlastima i u proteklom periodu bili smo korisnici programa za subvencioniranje zapošljavanja i proširenja proizvodnih kapaciteta. Izvozno smo orijentisani i u narednom periodu planiramo povećati broj zaposlenih. Sigurno da ovakvi projekti znače olakšicu i poticaj za investitore”, kazao je Karabeg.

Ejub Topić, direktor preduzeća HIK SM, koje se bavi proizvodnjom kablovskih setova za njemačko tržište, istakao je kako je ova firma nedavno dobila povrat sredstava u iznosu od 62.000 maraka od rente i komunalija za novoizgrađenu fabričku halu.

“Naši vlasnici su Nijemci i oni znaju cijeniti ovakav odnos. Također, u narednom periodu planiramo konkurisati u programima za zapošljavanje nove radne snage kako bismo povećali broj zaposlenih, kao i obim naše proizvodnje”, rekao je Topić.

O pozitivnim lokalnim ekonomskim kretanjima svjedoče i statistički pokazatelji o rastu izvoza iz Sanskog Mosta. Tako je u 2018. godini ukupan izvoz iz ove lokalne zajednice u odnosu na godinu ranije povećan za 28 miliona maraka, tako da Sanski Most, prema tim podacima, ima skoro duplo veći uvoz od izvoza, po čemu prednjači kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, prenose Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79