Dijaspora oštro osudila Schmidta: To je kapitulacija pred malom grupom nacionalista koji djeluju kao produžena ruka Vladimira Putina u BiH

Posao visokog predstavnika u BiH je pomoći bh. društvu i institucijama da prevaziđu teško naslijeđe rata i funkcioniraju kao savremena demokratija. Posljednjim izmjenama izbornog zakona koje je u julu 2022. godine namjerava nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt u BiH se umjesto evropskih demokratskih principa uvode nepoznate kategorije kao što je “etnički cenzus” u izbornom procesu, saopćila je platforma aktivizma i animiranja bh. dijaspore BiHUnited.

– Time se i dalje cementiraju etničke podjele i razlike u političkim sistemima između entiteta Federacija BiH i entiteta RS. Suštinski, predloženim izmjenama izbornog zakona Visoki predstavnik samo u entitetu FBiH zagovara sektaška rješenja koja ne postoje i ne bi bila prihvatljiva u demokratskim zemljama Evropske Unije.

Visoki predstavnik u BiH je popustio pod nacionalističkim pritiscima i time potencijalno dovodi BiH do dublje etničke segregacije kojom se stvaraju uslovi za daljnje rušenje individualnih prava i sloboda građana BiH. Posebno je razočaravajuće što je Visoki predstavnik u BiH svoj prijedlog izmjena izbornog zakona predstavio baš u momentu kada je došlo do prevazilaženja blokada koje su sprečavale BiH da uđe u NATO i EU. Izmjene izbornog zakona koje je predložio Visoki predstavnik u BiH su kapitulacija Visokog predstavnika u BiH pred malom grupom nacionalista koji djeluju kao produžena ruka Vladimira Putina u BiH.

BiHUnited zahtjeva od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da odustane od predloženih izmjena Izbornog zakona jer su predložene izmjene i pravno i etički neprihvatljive iz tri razloga.

Pod jedan, nepobitno je utvrđeno da je Bosni i Hercegovini počinjen genocid i masovni zločini širokih i sistematskih razmjera. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su utvrdili da su genocid počinile vojska i policija RS-a na teritoriji RS-a, da Srbija nije učinila dovoljno da spriječi genocid u BiH, i da su ratno vodstvo Republike Hrvatske, HDZ Hrvatske, HDZ BIH i tadašnje „Hrvatske Zajednice Herceg Bosna“ u udruženom zločinačkom poduhvatu radili na sistematskom uništenju ne-hrvatskog stanovništva u dijelovima BiH.

Izraziti žaljenje i saosjećanje sa žrtvama svih ovih zločina, a zatim predložiti izmjene izbornog zakona koje bi dodatno nagradile genocid i sistematsko etničko čišćenje je zaista neprihvatljiv potez jer samo dalje jača etničku segregaciju i diskriminaciju unutar BiH.

Pod dva, ako je potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma moglo biti opravdano sprečavanjem rata pa i po cijenu da se istim Dejtonskim mirovnim sporazumom nagrade ratni zločini i genocid, nema opravdanja da se u BiH u 2022. godini uvode principi koje bi rado potpisali oni koji su osuđeni za masovne zločine jer se takvim izbornim promjenama negira građanska demokratija, naročito u FBiH (da državni nivo BiH i ne spominjemo). Neprihvatljivo je da principi građanske demokratije vrijede u evropskim zemljama, a da istovremeno Visoki predstavnik predlaže izmjene izbornog zakona kojima se u 2022. godini u BiH cementiraju etničke podjele.

Pod tri, predloženim izmjenama izbornog zakona Visoki predstavnik u BiH efektivno anulira mnogobrojne presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kao što su one u predmetima Sejdić i Finci, Azra Zornić i drugi. U svim ovim presudama je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je etnička diskriminacija koja je ugrađena u Dejtonski mirovni sporazum suprotna Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Ukoliko bi zaživile izmjene izbornog zakona koje predlaže Visoki predstavnik u BiH, veliki broj BiH građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda bi još jednom bili obilježeni kao građani bez jednakih prava sa samo formalnim, ali ne i stvarnim biračkim pravom i uticajem na izborne procese.

Kao jedna od globalnih mreža BiH dijaspore, BiHUnited zahtjeva od Njemačkog parlamenta i Vlade da zaustave Visokog predstavnika u BiH gospodina Schmidta od narušavanja evropskih i demokratskih principa u BiH putem predloženih izmjena izbornog zakona. Kroz umrežavanje i edukaciju pojedinaca i organizacija BiH dijaspore, BiHUnited će nastaviti da se zalaže za demokratsku, mirnu, jedinstvenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu – upravo za sistem kakav mnogi članovi naše dijaspore uživaju širom svijeta, navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79