Dijaspora se polako vraća svakodnevnim obavezama nakon ljetnih odmora u BiH

Tokom proteklih godina, mnogi građani BiH napustili su državu u potrazi za boljim životom u inozemstvu, ostavljajući iza sebe porodice.

Sada, dok se ljeto polako povlači, dijaspora završava svoje godišnje odmore u BiH i vraćaju se svojim radnim mjestima širom Europe, uključujući Njemačku, Švicarsku, Irsku i druge destinacije. Iako je vrijeme za povratak na poslove i svakodnevne obaveze, njihov doprinos Bosni i Hercegovini ostaje neprocjenjiv.

Finansijski doprinos dijaspore samo u prošloj godini, preko računa, u zemlju je stiglo 3 milijarde i 343 milona KM.

No povratak dijaspore ne donosi samo finansijsku korist. Mnogi članovi dijaspore stekli su dragocjeno iskustvo tokom godina rada u inozemstvu. Ta iskustva sada mogu podijeliti s domaćim poduzećima i mladima u BiH kako bi podržali ekonomski rast i razvoj.

Uprkos svim ovim prednostima, povratak dijaspore također nosi izazove. Mnogi penzioneri koji žive od novca koji im šalju djeca iz dijaspore osjećaju dobrodošlu pomoć, a isto vrijedi i za mnoge poslovne poteze koji se pokreću uz finansijsku potporu dijaspore. Ukupno gledajući, dijaspora ostaje ključna veza za opstanak i razvoj Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79