Dijaspora se vraća na obale Une

U NP-u Una vjeruju u to da će ljeto biti mnogo ljepše od prethodnog, a vikend-ponude hotelijera najavljuju početak turističke sezone u Krajini.

Dolazi proljeće i opet raste interes za turizam, bez obzira na pandemiju, zbog čega je ovaj sektor trpio štetu cijele prošle i početkom ove godine. U Krajini je sada fokus stavljen na domaće turiste, a one koji žele pobjeći od svega i u miru odmoriti u ugodnom ambijentu ništa neće zaustaviti.

Zelenilo grada Bihaća, rijeka Una i Nacionalni park uvijek su aktualni. Već ovog vikenda može se doći, jer postoji mnogo slobodnih mjesta u mnogim hotelima i motelima, koji nastoje preživjeti u ova krizna vremena. I cijene su šarolike, od nevjerovatno niskih do uobičajenih s ekstrapogodnostima.

INDIKATOR JE 2019.

Među najbolje ocjenjenima motel Kostelski buk nudi dvokrevetne sobe s doručkom po cijeni od 180 KM. Na bookingu se mogu naći apartman Vila Tara s ponudom od 59, hotel Rekić 127 ili hotel Park za 92 marke. Postoji još stotinjak ponuda apartmana, kuća, vikendica, bungalova i slično u centru ili podalje od grada, u tišini prirode.

Direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić kaže nam da se ova ustanova već priprema za sezonu i predsezonu koja počinje u proljeće. Nacionalni park Una, bez obzira na krizu, uspio je opstati zahvaljujući podršci Vlade Federacije, a svi partneri sa smještajnim kapacitetima također će preživjeti oslanjajući se djelimično i na njih koji su u centru interesa turista.

– Održavamo područje i pripremamo se za sezonu, čak i u ovim mrtvim zimskim mjesecima imamo svakodnevne posjete parku. Nije to više onaj intenzitet od prije dvije godine, naprimjer, 2019. nam je bila rekordna. Sada se zbog korone borimo da dosegnemo 50 posto tog uspjeha. To nam je dobar indikator da bi, ako dođe do stabilizacije stanja s virusom, ljetna sezona i cijela godina mogle biti sjajne. Nadamo se da će do maja makar u regiji doći do popuštanja mjera i protoka ljudi, ističe Mulić.

Za sada nema naznaka o mogućem povratku stranih turista, a iz NP-a Una kažu da u tom pogledu ništa dugoročno ne smiju planirati.

– Mi ćemo se i ovu godinu najviše bazirati na BiH i eventualno goste iz regije. Naravno, dobrodošli su i svi ostali koji budu mogli doći. Ima interesa, dakako, pogotovo s arapskog i EU tržišta, ali sve je to još pod upitnikom. Najviše se ljudi raspituju bez konkretnih zaključivanja aranžmana. Ali, kako je kod nas u NP-u Una i BiH, tako je i u cijelom svijetu, napominje Mulić.

No, bez obzira na prepreke, svi u ugostiteljstvu i turizmu Bihaća se nadaju da će ova godina biti bolja od prethodne. Lani se pogotovo osjetio nedostatak domaće dijaspore, upravo zbog ograničavanja putovanja, obaveznog testiranja, karantena i slično. Značajan broj Bosanaca u zemljama EU već se vakcinisao, što će im omogućiti veću slobodu putovanja, a samim tim i mogućnost biranja destinacija za odmor. U tom pogledu Bihać dođe kao idealna destinacija, jer se podržava domaći turizam, dok istovremeno dijaspora ne mora napuštati matičnu zemlju tokom ferija.

​NEPOVOLJNI KREDITI

– Očekujemo da će se stanje s dijasporom promijeniti nabolje, da će definitivno doći do stabilizacije u Evropi i tome se radujemo, iskren je Mulić.

Realno gledajući, ekonomska situacija u zemlji i dalje je teška, posebno u ugostiteljsko-turističkom sektoru.

– Ove malo jače kompanije, koje su uspjele doći i do nekih poticaja iz mjera protiv korone, očito su preživjele. Međutim, treba imati u vidu da je većina onih koji nisu imali akumulirana sredstva iz normalnog perioda došla u probleme s likvidnošću. Računajte na to da ima i mnogo onih koji nisu kreditno sposobni, da ne kažem da su povoljni krediti rijetki. Moram napomenuti da je NP Una perspektivno preduzeće, da smo pokretač dešavanja i turističke privrede u USK-u, pa ako smo na taj način imalo doprinijeli tome da se posljedice pandemije manje osjete, mi smo presretni, zaključuje Mulić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79